Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Laatua suklaan ystävälle | Porvoon Pieni Suklaatehdas

Pieni Suklaatehdas

Lomalla on ollut aikaa kierrellä kesäisiä kaupunkeja ja viimeisimpänä suuntasimme Porvooseen. Pienen Suklaatehtaan Peter Westerlund kutsui meidät vierailulle tehtaalle ja pääsimme näkemään, kuinka suklaanvalmistus käytännössä tapahtuu.

Peter Westerlund on pyörittänyt Pientä Suklaatehdasta Porvoossa jo 12 vuoden ajan. Moni varmasti muistaakin suklaapuodin Porvoon vanhan kirkon kupeessa. Alkuvuodesta Pieni Suklaatehdas siirtyi kuitenkin Porvoon Taidetehtaalle, jossa on paremmat tilat tuotantoon.

Pieni Suklaatehdas

Pieni Suklaatehdas

Pieni Suklaatehdas

Pieni Suklaatehdas

Suklaatehdas on nimensä mukaisesti pieni. Tuotanto tapahtuu käytännössä yhdessä huoneessa ja Peter näytti meille, miten prosessi menee. Ensin kaakaopavut paahdetaan. Pieni Suklaatehdas Porvoo on yksi harvoista suomalaisista suklaatehtaista, jossa suklaan valmistus aloitetaan kaakaopapujen paahtamisesta. Paahdetut pavut murskataan ja murskatuista pavuista erotellaan kuori ja nibs. Nibsit laitetaan kivimyllyyn, jossa niitä jauhetaan jopa päivien ajan, jolloin siitä syntyy suklaamassa. Jauhamisvaiheessa sekaan lisätään myös sokeri ja muut mahdolliset mausteet, mutta keinotekoisia aromeja, lisä- tai säilöntäaineita ei tässä suklaatehtaassa käytetä. Samoin paketeissa lukee mitä kaakaopapua käytetään kun isompia tehtaiden suklaa on seos erilaisia kaakaopapuja.

Valmistusprosessi ei ole nopeaa puuhaa, sillä suklaamassa saa odottaa varastossa kuukausia, jolloin siihen kehittyy halutut ominaisuudet, ennen temperointia ja muotteihin valamista.

Käytännössä siis suklaakin fermentoidaan eli tavallaan hapatetaan. Temperoinnilla on tärkeä rooli suklaan valmistuksessa, sillä se tekee suklaan rakenteesta napsahtavan. Lopulta temperoitu suklaa valetaan muotteihin ja pakataan herkuttelua odottamaan.

Pieni Suklaatehdas

Pieni Suklaatehdas

Pääsimme toki myös maistelemaan valmiita suklaatuotteita. Näissä suklaissa on ihan omanlaisensa maku suurten valmistajien suklaaseen verrattuna. En normaalisti ole tumman suklaan suurin ystävä, mutta näissä on tumminakin niin pehmeä maku, että maistuvat minullekin. Sain mukaani myös suklaasnapsin ainekset – tätä suosittelen kyllä kokeilemaan, sillä tällaista ei ole ihan joka paikassa tarjolla.

Suklaatehtaalla järjestetään säännöllisesti tehdasvierailuja ja tastingeja, lisää tapahtumista voi lukea Pienen Suklaatehtaan kotisivuilta. Tuotteita voi ostaa arkisin tehtaalta ja niitä myydään myös ainakin Stockmannilla ja joissakin Citymarketeissa.

Pieni Suklaatehdas

Kuvassa olevan suklaasnapsin ainekset lähti mukaan vierailulta. Yksinkertaisuudessa sekoitat pussin sisällön 5dl viinaa ja annat olla 2 viikkoa huoneenlämmössä ja sitten vain siivilöit valmiin viinan pulloon. Näin sinulla jotain unohtumattoman hyvää suklaa holistille. Tästä löytyy video kuinka yksinkertaista tämänkin valmistus on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?