Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pataleipä | Kahvileipä padassa

Pataleipä on minulle uusi tuttavuus sikäli, etten ole sitä aiemmin kotioloissa leiponut. Kaapissani oli kuitenkin taikinajuuren alku ja aamukahvin ylijäämät, jotka ajattelin yhdistää pataleipään.

Pataleipä mielletään normileipää helpommaksi, sillä sitä ei juurikaan vaivata. Pataleipää täytyy kuitenkin kohottaa hyvä tovi, jotta taikinaan tulee ilmavuutta eikä lopputulos muistuta kivikovaa korppua.

pataleipa3

Kahviin leivottu pataleipä

Taikinajuuri

Tarvitset:
200ml kahvia
100g vehnäjauhoja
2 rkl rusinoita
1 ps kuivahiivaa

Valmista näin:
Lämmitä kahvi reilun kädenlämpöiseksi, lisää loput ainekset ja sekoita löysäksi taikinaksi. Jätä taikina elämään yöksi huoneen lämpöön. Käytin juuren valmistuksessa astiaa, jossa oli jäämiä aiemmasta juuresta ja tässä tapauksessa toi juureen monipuolisuutta.

Pataleipä

Tarvitset:
220g vehnäjauhoja
1tl fenkolin siemeniä
1tl kuminan siemeniä
1tl suolaa
50ml öljyä tai muuta rasvaa

Valmista näin:
Vaivaa juureen loput ainekset, peitä taikina hyvin ja jätä kohoamaan yöksi jääkaappiin.

Seuraavana päivänä kuumenna valurautapataa 200-asteisessa uunissa. Nosta pata uunista, lorauta pohjalle hiukan öljyä ja kaada taikina pataan. Laita kansi päälle ja paista 200 asteessa 45-50 minuuttia. Nosta kansi pois ja jatka paistamista, kunnes leivän pinnassa on kaunis väri.

Kun leipä on valmis sen pitäisi tulla helposti ulos padasta.

Kahvi tuo leipään mukavaa mausteisuutta ja ehkä hiukan saaristolaisleivän tyyppistä makua. Pataleivän rakenne onnistui myös hyvin, ja leipään muodostui isoja ilmakuplia. Vaivaammista kaihtavalle leipurille pataleipä onkin siis kelpo vaihtoehto. Ja mikä parasta, ei kahvikaan mene hukkaan 🙂

Vaikka viimeaikoina olen leiponut ja kokeillut erilaisia leipäreseptejä, säilyy suosikkinani silti briossi.

pataleipa1 pataleipa4

0 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?