Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ahvenanmaalainen pannukakku

Viikonloppubrunsseista on kotonamme tullut viimeaikoina tapa. Ja mikäs siinä, kun ei ole kiire minnekkään ja kaapissa ruokaa. Viimeviikonloppuna työstin kotoisaa brunssiamme varten ahvenanmaalaisia pannukakkuja. Kaapissamme sattui olemaan avattu mantelimaito, joten pannukakuista tuli ikään kuin vahingossa maidottomia.

Pannukakkuja syödään lähes joka maailman kolkassa. Erilaisia pannukakkuohjeita onkin lukemattomia, osassa käytetään vehnä- tai maissijauhoja, toisista ohjeista voi löytyä kohotusaineita kuten leivinjauhetta tai ruokasoodaa. Nesteenä voidaan käyttää piimää, maitoa, olutta tai vaikka vettä. Suomalaiset pannukakut ovat poikkeuksellisen paksuja, ja mikä meillä tunnetaan ohukaisena tai lettuna voi olla pannukakku jossakin muualla. Pannukakkujen historiasta tiedetään, että Antiikin Kreikassa niitä on valmistettu aamupalaksi. Viitteitä löytyy myös siitä, että pannukakkuja olisi voitu valmistaa jo kivikaudella 30000 vuotta sitten ja esimerkiksi 5300 vuotta sitten jäämies Otzi söi todennäköisesti viimeisenä aterianaan eräänlaisen pannukakun Italian Alpeilla. How nice :D’

brunssi

Persimonit ovat nyt myös sesongissa; maukas ja helppokäyttöinen hedelmä sopii loistavasti pannukakkujen kaveriksi. Mikä tekee persimonista helpon? Persimonia ei tarvitse kuoria eikä sen sisällä ole kiveä, kannassa voi olla muutama kova lehti, mutta se siitä. Käytän itse persimonia myös suolaisissa ruuissa tomaatin tapaan, suosittelen kokeilemaan.

Ahvenanmaan pannukakku
pieni uunipellillinen

5dl mantelimaitoa tai tavallista maitoa
2kpl kananmunia
1dl täysjyvä- tai normaaleja mannasuurimoita
0,5dl punaista palmuöljyä, kookosöljyä tai voita
1rkl hunajaa tai sokeria
ripaus suolaa ja jauhettua kardemummaa

Keitä mannapuuroa muutama minuutti maidossa ja jäähdytä. Sekoita joukkoon loput ainekset, kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Pähkinäjogurtti

1dl maapähkinävoita, makeuttamatonta
2rkl hunajaa
2dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
ripaus kanelia

Sekoita ensin maapähkinävoi ja hunaja. Lisää sitten loput ainekset, jolloin saat tasaisen massan. Tarjoa pähkinäjugurttia esimerkiksi pannukakun seurana.

brunssi

pannukakku

Ruokaisa manteli-parsakaalisalaatti

1 parsakaali
2 porkkanaa
10 hillosipulia
10 keltaista kirsikkatomaattia
1 kourallinen manteleita

Kuori ja pilko porkkana, pilko myös parsakaali. Ryöppää porkkanoita ja parsakaalia kiehuvassa suolatussa vedessä 30 sekunttia ja jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä.

Anna ryöpättyjen vihanneksien kuivua siivilässä, jottei niihin jää  kosteutta. Paahda mantelit kuivalla pannullaa kunnes ne ottavat vähän väriä. Halkaise kirsikkatomaatit ja sekoita kaikki ainekset tarjoiluastiaan.

Vinegrette

2rkl vaaleaa balsamicoa
2rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria, halutessa hunajaa, yrttejä

Sekoita kaikki vinegreten ainekset ja kaada vihannesten päälle.

manteli-parsakaali salaatti

parsakaali salaatti

PS. Kuten ehkä voi huomata, olen hurahtanut kaapin perukoilta löytämiini vanhoihin keittokirjoihin – niistähän löytyy vaikka mitä hyviä ohjeita! Jos siis kaipaat perinteisen pannukakun ohjetta, tässä Keittotaito-kirjasta (WSOY, 1932) löytämäni hyvä perusresepti:

Pannukakut

1l maitoa
400g vehnäjauhoja eli n. 5,5dl
2 kananmunaa
50g voita
50g sokeria
1tl sooda tai leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahdon joukkoon sula voi, maito ja jauhot, joihin on sekoitettu kohotusaine. Paista tunti hyvässä lämmössä (tämä on voinut tarkoittaa leivinuunia jossa on n. 160-200 astetta.) Tein joskus pannukakkuja tuolla ohjeella ja silloin paistettiin kiertoilma uunissa 200 asteessa 30-40 minuuttia. Jos haluat pannukakkujen pintaan kauniin värin, laita hetkeksi kovempi lämpö tai grillivastus päälle. Hiukan hienompaan makuun voi taikinassa käyttää normaalin voin sijaan paahdettua voita tai pähkinävoita, jotka tuovat paahteista makua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?