Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Päärynäpiirakka ja hurmaava tyrnicurd

Leipominen on ollut ihan lapsesta saakka minulle tärkeä harrastus. Muistelen aikoja, kun kouluikäisenä leivoin monta kertaa viikossa erilaisia piirakoita. Naapuruston lapset olivat meidän olkkarissa pelaamassa pleikkaria ja odottivat piirakan valmistumista. Noihin aikoihin harrastuksia oli muutenkin paljon, ja olin koko ajan menossa: milloin nyrkkeilytreeneihin, kuvataidekouluun tai vapaapalokuntaan. Monet harrastuksista ovat sittemmin jääneet, mutta yhä vieläkin leivon piirakoita monta kertaa kuukaudessa. Tyypillisesti pidän sellaisista makeista piiraista, joissa on todella paljon hedelmää. Kun piirakan annetaan jäähtyä yön yli sammutetussa uunissa, sen maut tiivistyvät entisestään ja esimerkiksi omena muuttuu vielä astetta raikkaammaksi.

Pullavapohjaisiin piirakoihin teen usein pintaan muruseoksen, joka tuo muuten pehmoiseen palaan paljon kaivattua rakennetta. Kauppareissulla löysin hyvässä tarjouksessa päärynöitä ja päätin nostalgian vuoksi leipoa piirakkaa. Klassisiin piirakkamakuihin sopii usein vaniljakastike, mutta tällä kertaa halusin rikkoa rutiineja ja tehdä jotain uutta.

Lemoncurd jätti joskus jäljen makumuistoihini ja mietin, että mitä jos tyrnistä saisi tehtyä jotain vastaavaa. Biokian tyrnimehua oli ennestään kaapissa, joten miksipä en kokeilisi curdin valmistusta sillä. Tyrnin happamuus sopii hyvin lempeiden päärynöiden kanssa ja yhdistelmä on paitsi värikäs, myös todella maukas. Kaapista löytyi paljon hiutaleita, mutta vähän jauhoja. Se ei ole este leipomiselle, mutta säätelin ohjetta sopimaan tilanteeseen.

Hiutaleinen päärynäpiirakka

Tarvitset:
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl Karu Pikakaura-ruishiutale
1 dl sokeria
2-3 rkl maitoa
50 g ruskeaksi paahdettua voita
4 päärynää
1 tl leivinjauhetta

Muruseos:
3 dl Karu Pikakaura-ruishiutale
50 g voita
50 g sokeria

Valmista näin:
Ruskista voi kattilassa, nosta pois lämmöltä ja lisää joukkoon maito. Vaahdota kanamunat ja sokeri, siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe ja lisää hiutaleet. Lisää joukkoon myös voiseos ja nostele sekaisin. Anna pohjataikinan seistä hetki ja kaada sitten leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

Kuori pärynät, leikkaa viipaleiksi ja aseta vuokaan piirakkataikinan päälle. Tee muruseos yhdistämällä kaikki seoksen ainekset ja nyppimällä muruisaksi. Ripottele muru piirakan päälle ja paista piirakkaa uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia. Kun pohja on kypsä, silloin piirakka on käytännössä valmista.

Katso ihmeessä tämän valmistus videolta!

Tyrnicurd

Tarvitset:
3 keltuaista
50 g sokeria
1 dl kylmäpuristettua tyrnimehua
50-100 g voita

Valmista näin:
Laita kattilaan kaikki muu, paitsi voi, ja kuumenna varovasti hyvin pohjasta vatkaten. Kun keltuainen on kypsää, seoksen pitäisi olla paksuhkoa. Nosta lämmöltä, lisää voi ja vaahdota kunnes massa on lähes jäähtynyt. Maista ja purkita.

Tämän kastike oli niin hyvää että tulen tekemään sitä todennäköisesti uudemman kerran. Tietenkin voit katsoa myös kun valmistan tämän kyseisin kastikkeen videolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?