Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Onko kaupassa laadukkaita susheja?

Sushista tuli nopeasti kohtuullisen suosittua ravintolaruokaa myös Suomessa. Tarjontakin on kasvanut nopeasti siihen pisteeseen, missä ollemme nyt, melkein jokaisessa ostoskeskuksesta löytyy sushipaikka. Kun Tv:ssä vilahtaa Jiro tai jokin muu vastaava niin voisin kuvitella että sushin myynti ja suosio kasvaa. Kaupankin puolella löytyy kasvava valikoima valmissusheja, joiden keskeinen kilpailu on aika vaihtelevaa.

Alkuun ainakin minua hiukan epäillyttäisi ostaa kaupasta sushia, koska sushi on herkkä tuote. Jos sushi kuivuu, niin eihän se ole enää sama kuin se, että riisi olisi  kädenlämpöisenä nigirissä. Kaikesta huolimatta kaupan vaihtoehdoissa on myös laadukkaitakin vaihtoehtoja. Jos mietitään sushin valmistusta teollisesti, se on lähes väistämättä käsityötä. Koska riisin pitää jäähtyä, jotta tuote on myytävissä byrokratian määräysten mukaan, on kaupan sushien laatu tästäkin johtuen erilainen.

Näin yleisesti olen aika nirso sushin suhteen, jollei kyseessä ole tosi korkeaa laatua, saatan suosiolla jättää ottamalla. Muutama kaveri syö lounaakseen harva se päivä sushia, joten piti kollektiivisesti testata jotakin pakattua sushia. Teen toki itsekin sushia, mutta jos pitäisi olla sushia muutamalle sadalle hengelle juhlissa niin kalatukkujen valikoimat ovat pelastava oljenkorsi.

On ihan mielenkiintoista, että lähes kaikilla kalataloilla on sushi toimintaa. Koska ei sushin tekeminenkään ole kovin helppoa, voi sen laatu vaihdella paljonkin vaikka ulkomuodossa ei olisi suuria eroja. Jos jotain sushia uskaltaisin ostaa, se olisi Umaijari tai takeway sushi paikasta, jossa valmistetaan päivittäin tuoretta tavaraa. Näistä päädyin lopulta Umaijariin, koska niitä myydän aivan kotini läheisyyydessä Arvo Kokkosen tehtaanmyymälässä. Harvemmin pakatuissa susheissa löytää pinnasta paahdettua lohta ja näinkin tuoretta avocadoa. Hyvästä sushista voi tosin maksaakin, tämä Umaijari sushi on rasialta noin 15 €, joka on muutaman euron enemmän kuin perus kaupan sushit.

Mikä ihmeen Umaijari?

Kyseessä on aika tuore Arvo Kokkosen tuotemerkki, jonka takana on kaksi kokkia legendaarisesta Käpylän Majakasta. Aiheesta löytyy kertomus aromin sivuilta, jossa hiukan syvemmin asiasta.

Jotta sushi voi olla teollisesti viisasta valmistaa, ovat kaupan sushit useimiten todella pelkistettyjä. Tästä umaijari poikkeaa. Löytyy useammanlaisia muotoja ja makuja, joidenkin sushien päällä saattaa löytyä marinoitua sipulia tai muuta normaalista poikkeavaa. Riisin rakenne näissä susheissa oli ehkäpä paras, mitä olen pakatuista susheista maistanut. Vastinetta rahalle? Jos haluaa syödä laatua ja tukea käsityötä, nii ehdottomasti.

Tietenkin markkinoilta löytyy edullistakin sushia, joka valmistetaan Virossa. En ole kyseisen merkin susheja maistanut, mutta uskoisin silläkin on oma kysyntänsä.

Miten tunnistat laadun?

Kun pakataan mitä tahansa hyvin, se on helppo myydä jos ajatellaan kaupallisella kannalla. Siksi pakkauksen ulkonäkö ei kerro ruuan laadusta vielä mitään. Jos puhutaan laadusta, mielestäni säilyvyys on yksi helppo indikaattori. Sitä lyhyempi on säilyvyys sitä parempi on todennököisesti laatukin. Jos säilyvyys on pitkä, niin mitä tuotteeseen onkaan sitten lisätty tai mitä prosesseja on täytynyt tehdä? Umaijarin säilyvyys on kaksi päivää, mikä tarkoittaa että sushit ovat maksimissaan edellisenä päivänä tehtyjä. Toisaalta huolestuttaisi syödä sushia, joka olisi useamman päivän seisonut kaupan hyllyllä.

Kun puhutaan käsityöstä, se ei voi koskaan olla yhtä tasalaatuista kuin teollisesti tuotettu. Jos paketissa on gramman tarkasti samankokoisia susheja jotka ovat kirjaimellisesti peilkikuvia toisistaan, en tiedä voiko puhua laadusta. Koska sushin säilyvyys on haaste, tässä voi vetää paikallisuus kortin eli sitä lähempänä on sushi tehty sen parempi. Kuitenkin sen laatu heikkenee siitä hetkestä kun sushi on valmistettu.

Toinen hyvä indikaattori on kosteus, jos sushit näyttävät paketissa pinnalta todella kuivilta, ovat ne myös kannen irroittamisen jälkeen kuivia. Tietenkään ei ole hyvä että rasian pohjalla olisi irtonaista nestettääkään. Tavallaan paras indikaattori laadulle oma makuaistisi, jos pidät jostakin se on juuri sopivan laadukas sinulle.

Olen kuullut myös paljon kehuja Järvenpään K-Citymarketista, jossa on äärimmäisen hyvää sushia, joskin ne on valmistettu paikan päällä. Jos aletaan puhua hyvistä sushiravintoloista, on se jo oma tarinansa.

Mikä pakattu sushi on sinun mielestä hyvää, oletko maistanut Umaijaria?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?