Omena-crumble on yksi leivonnaisten bravuurini, ja sitä tuleekin tehtyä suhteellisen usein. Yleensä käytän murukerroksen tekemiseen kauraa, mutta nyt testasin vaihtelun vuoksi jotain ihan muuta, nimittäin kvinoajauhoja.
En ole aiemmin käyttänytkään kvinoajauhoja, mutta olin kiinnostunut kokeilemaan, miten ne käyttäytyvät leivonnassa ja miltä ne maistuvat.
Näin ensimmäiseksi kokeiluksi olen varsin yllättynyt kuinka hyvä rakenne oli lopputuloksessa. Maullisesti kvinoassa on voimakas, hiukan tattarin kaltainen maku, joka tuo meidolle omenalle ja dominoivalle kookosöljylle tasapainoa. Kvinoajauho ei myöskään ole pöllömpi ravintoarvoiltaan ja se on luonnostaan gluteenitonta. Ominaisuuksiensa puolesta kvinoajauholle onkin helppo keksiä käyttöä.
Omena-kvinoapiiras
Tarvitset:
2dl Urtekramin kvinoajauhoja
2rkl maissitärkkelystä
1dl kookosöljyä
1dl kookossokeria
2-3 rkl vettä tai kasvimaitoa
4 omenaa
2 rkl punaista palmuöljyä
1tl kanelia
Valmista näin:
Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Levitä omenalohkot vuoan pohjalle. Kaada omenoiden pinnalle punaista palmuöljyä ja ripottele noin puolet sokerista. Laita uuni lämpenemään 16o asteeseen ja nosta vuoka uuniin.
Valmista rapea kuori sulattamalla kookosöljy ja yhdistämällä siihen kvinoajauhot, kaneli, maissitärkkelys ja loput sokerista. Sekoita ja anna turvota hetki. Nosta vuoka uunista ja murustele päälle crumbletaikina.
Nosta vuoka takaisin uuniin ja kypsennä vielä vajaa tunti 160 asteessa. Laita sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka uuniin jäähtymään. Näin piirakan maut kehittyvät rauhassa. Tarjoilin tämän piiraan kotitekoisen vaniljakastikkeen kera.
Käytän ohjeessa kahta eri rasvaa, kookosöljyä ja punaista palmuöljyä, sillä niillä on hiukan eri ominaisuudet ja maku. Punainen palmuöljy antaa kauniin värin ja kookosöljy tuo hiukan kookoksista makua rapeaan kuoreen. Tämä piiras on myös gluteeniton, vegaaninen ja pähkinätön eli sopii allergikoille.