Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Miten paistaa makurasvallinen pihvi?

Australiasta tulee paljon lupaavia raaka-aineita kuten tomaatteja, viiniä tai vaikka eksoottisia hedelmiä. Tällä kertaa käsittelen kuitenkin pihvikarjaa.

Ilmasto vaikuttaa hyvin voimakkaasti siihen, millaista laatua saadaan aikaiseksi. Siitä johtuen osa maailman korkealaatuisista lihoista tuotetaan Australiassa. Australiassa Rangers Valley tilan alueella on esimerkiksi hyvin samanlainen ilmasto kuin japanissa, jota voidaan pitää hyvin uniikkina. Rangers Valleyssa kasvatetaan erityisen laadukasta Black Angus ja Wagyu -karjaa. Sain ilokseni Bergfalkilta todella korkealaatuisen Black Angus -pihvin, nimeltä Black Onyx.

Halusin varmistaa, että pihvini raakakypsyys on kohdallaan, joten vakumoitu pihvini oli jääkaapissa viikon ja kokeilin sormella, että lihan rakenne oli hiukan vaahtokarkkimainen.

Makurasvallinen liha?

Suomessa monet eivät tunne rasvan hyötyä pihveissä. Lihassyiden välissä olevaa rasvaa voidaan kutsua marmoriksi, jota löytyy todella paljon maailman kalleimmassa lihassa, Kobe-härässä. Kun rasva sulaa lihassyiden välissä, jää rasva myös pihvin sisään, jolloin liha maistuu mehukkaammalta ja joidenkin mielestä lihaisammalta.

Tämän kertaisessa pihvissä on marmorirasvan lisäksi paksu kerros rasvaa reunassa, joka on myös hyödynnettävissä. Kun paistan makurasvallista lihaa, sulatan pannulle ensin makurasvan pitämällä pihviä pystyssä siten, että rasvapuoli on ainoa åannuun koskeva osa. Kun rasva on sulanut, voi pihvin paistaa haluammallaan tavalla sen omassa rasvassa.

Makurasvallinen liha on myös grillissä aivan loistavaa, siinä missä vähärasvainen liha voi tuottaa haasteita.

Suola?

Näissä pihvijutuissa on todella monta näkökulmaa ja yksi niistä on suolan käyttö. Joidenkin mielestä ei koskaan saa suolata pihviä ennen paistoa ja toisen mielestä näin pitää tehdä aina. Itse uskon siihen, että jos pihvin suolaa ennen paistoa, pintaan tulee nestettä ja pihviin on vaikea saada kunnon paistopinta. Kun suolataan jälkeenpäin, niin yhtälailla sen voi ripotella tasaisesti.  Tältä sivulta löysin järkevän selityksen, kuinka suola toimii pihvissä.

Makurasvallisen pihvin paisto

Tarvitset:
1 ulkofilee pihvi, josta löytyy makurasva (esim. Black onyx)
suolaa ja halutessa mausteita

Valmista näin:
Suolaa pihvissä oleva lihaosa ja laita pannu lämpenemään. Nosta pihdeillä pihvi pystyyn niin, että makurasva on kohti pannua ja pidä rasvapuolta pannussa kiinni. Pannun ei tarvitse olla tulikuuma, riittää että pannu lämpenee ja rasva alkaa sulamaan. Kun rasva on lähes kokonaan sulanut, voit nostaa pannun lämpötilaa kuumemmaksi ja paistaa lihapuoli kerrallaan. Pihvini oli 2 cm paksu, joten paistoin sitä noin kaksi minuuttia per puoli tai kunnes siinä oli kaunis väri.

Vetäytän pihvini aina 50 asteisessa uunissa, koska se on helppoa ja säästää foliota 😀 Noin puolen tunnin vetäytymisen jälkeen onkin jo kohtalainen nälkä ja voi käydä pihvin kimppuun.
Katso myös video alta 🙂

Perus asiat on parhaita ? #bergfalk #blackonyx #saltbae

Henkilön kokki ? keittäjä ? kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?