Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Nyytit & lihavartaat

Lisää grillausvinkkejä! Jos juhannuksen grillimenu on vielä päättämättä, niin nyt kannattaa jatkaa lukemista. Grillattavista lisukkeista yksi suosikkini on folionyytteihin käärityt perunat ja muut vihannekset. Mukaan voi laittaa periaatteessa mitä vain kesävihanneksia ja parasta folionyyteissä on se, ettei maut pääse karkaamaan. Samaa kypsennysmenetelmää voi soveltaa myös saunan kiukaalla tai nuotion hiilloksella.

Nyytit sopivat hyvin tarjottavaksi lihavartaiden kanssa. Mielestäni parhaat lihavartaat syntyvät silloin, kun vartaaseen ei laiteta muuta lihan lisäksi. Tällöin lihan kypsentäminen tasaisesti on helpompaa, eikä joukossa ole puoliksi palaneita kasviksia. Yrttinen tomaattisalsa raikasaa muuten tuhdin puoleista ateriaa.

vartaat1

Lihavartaat

Tarvitset:
600g naudan entrecôtea tai muuta hyvin rasvaista osaa
mausteita
öljyä

Valmista näin:
Leikaa entrecôte kuutioiksi poistaen samalla hiukan kalvoa, joka sisällä yleensä menee. Samoin, jos lihalla on bulls eye eli kunnon rasvamöykky keskellä, sen voi leikata irti ja grillata erikseen.

Laita varrastikut veteen likoamaan. Mausta kuutioitu liha, pyöräyrä joukkoon hiukan öljyä ja pujota lihat varrastikkuun. Vartaissa olevat lihat saavat olla kiinni toisissaan, jotta ne kypsyvät tasaisemmin.

Grillasin lihavartaita 2-3 minuuttia per puoli, minkä jälkeen nostin vartaat hetkeksi vetäytymään grillin kylmimpään kohtaan. Varras oli kypsyydeltään medium plussa, mikä tähän tarkoitukseen sopii hyvin.
Käytin tässä PNM dry-aged entrecôtea josta ei ainakaan makua uupunut.

vartaat3

Grillinyytit

Tarvitset:
400g uutta perunaa
1/2 pnt retiisejä
2 vihreää suippopaprikaa
suolaa, voita tai öljyä

Valmista näin:
Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä ja kaada vesi pois. Leikkaa retiisit ja paprika suupalan kokoisiksi biiteiksi. Leikkaa foliosta neljä palaa ja kääri folion sisään perunoita, retiisejä ja paprikaa. Ripottele hiukan suolaa ja voita niskaan ja sulje nyytti rypistämällä reunat kiinni keskelle. Keskelle saa jäädä pieni aukko jotta osa höyrystä pääse ulos.

Laita nyytit ensimmäisenä grilliin, folio estää niitä palamasta.

vartaat2

Yrtti-tomaattisalsa

Tarvitset:
400g erilaisia kirsikkatomaatteja
1/2pnt tilliä
1/2pnt ruohosipulia
1 valkosipulin kynsi
1dl oliiviöljyä (käytin tässä Terra Cretaa)
suolaa, pippuria

Valmista näin:
Halkaise tomaatit ja leikkaa yrtit pieneksi. Muserra valkosipuli hyvin hienoksi ja yhdistä kaikki ainekset keskenään kulhossa. Mausta vielä suolalla, pippurilla ja maista hetken kuluttua, onko tarpeeksi makua.

Tästä setistä söi kaksi hyvin nälkäistä, mutta tarvittaessa riittää kolmellekin. Grilliksi käy vaikka pallogrilli mutta minulla oli käytössä Barbecook pöytägrilli joka ehkäpä moderminpi pallogrilli.
Kokonaisuus on lisäksi gluteeniton ja maidoton ja todella yksinkertainen, joten ehkäpä tässä on juhannuksen grillimenu?

vartaat4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?