Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kaunis sesonkivihannes nauris

naurista

Suomen kesään sisältyy paljon hyvää ja siihen lukeutuu mm. nuoret vihannekset. Tämän kertainen reseptini pohjautuu nauriiseen, jota meillä kasvaa omalla kasvimaalla.

Nauriistakin on Suomessa kasvatettu satoja lajeja, mutta nykyään käytössä on kourallinen. Kaskinauris (yleinen lajike) ja hunajanauris (joka on pinnasta valkoinen)  ovat esimerkiksi eri lajeja. Tämän kertaisessa reseptissä olen hyödyntänyt nuorta kaskinaurista, joka kuuluu maatiaiskantaan. Kaskinauriin maku on raakana sinappinen ja väkevä, mutta muuttaa kypsennettäessä pehmeämmäksi. Miedompi hunajanauris ei sovellu yhtä hyvin kypsennykseen.

Nauris on kuin kauris, niin kaunis….

Historiallisesti nauris on ollut Suomessa merkittävä viljelyskasvi jo ennen perunaa, mutta perunan tulon myötä on nauriin käyttö laskenut. Perinteisesti naurista on valmistettu naurishaudassa, jossa siis nauriit kaivetaan maahan kuoppaan ja kypsennetään maan alla pitkään hiilen avulla, jolloin nauriit muuttuvat todella pehmeiksi ja makeiksi.
Vaikka idea kuulostaa hauskalta ja samalla voisi ehkäpä kypsentää joukossa jotain muutakin kuin nauriita, en ryhtynyt tällä kertaa kuopan kaivuuseen.

nauris

Nuorista nauriista halusin valmistaa lisäkkeen, missä niiden kauneus ja maku pääsisi oikeuksiinsa. Kaiken päälle tämä resepti on vegaaninen, joten se sopii monikäyttöisemmin lisäkkeeksi. Mainittakoon myös, että kuvissa näkyvästä de Buyerin kattilasta, jonka sain Eiringiltä jo aikaa sitten, on tullut yksi useimmin käyttämistäni kattiloista. Vanhoissa kattiloissani oli todella huonot kahvat ja kaatoreunat, ja pidemmässä käytössä se alkoi todentotta ärsyttää. Tässä kattilassa on kahvassa otetta parantavat kädensijat ja se on muuten kevyt käyttää.

Valkoviininauriit

Tarvitset:
8 pientä naurista
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipuli
10 salvian lehteä
1dl valkoviiniä
suolaa

Valmista näin:
Halkaise nauriit ja valkosipuli pituussuunassa. Laita kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi valkoviini ja freesaa hetki.
Lisää valkoviini ja keitä sitä kokoon noin 5 minuuttia. Nosta lämmöltä, anna vetäytyä pari minuuttia ennen maistamista, jotta maut ehtivät kehittyä.

Tarjoile juhlavana lisäkkeenä tai syö semmoisenaan leivän kera.

naurista

0 vastausta

    1. Maltti on valttia, melkein kuin kotiviinin teossa 😉 Tuolta pihalta sitä naurista nousee vielä jokusen kerran, ehkä haluut kans kokeilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?