Olen kieltämättä aika suuri munakoisofani ja nyt, kun munakoiso alkaa olla sesongissa, voi sitä löytää kohtuulliseen hintaankin. Ajattelin taas pitkästä aikaa tehdä marinoitua munakoisoa, josta laitoin heti instaan videonkin. Marinoitu munakoiso kaipaa tietysti leipää seurakseen, joten leipaisin samaan hikeen hiukan mallasleipää. Toinen munakoiso resepti olisi melanzane johon lisäsin ruokaisuuden nimissä hiukan krutonkeja.
Pitääkö munakoiso itkettää? Joo ja ei. Nuorista pienistä munakoisoista katoaa kitkeryys riittävällä kypsennyksellä, mutta vanhemmat munakoisot kannattaa itkettää suolalla, jotta kitkerä neste poistuu. Nykyiset lajikkeet eivät muutenkaan ole yhtä kitkeriä, kuin joskus ennen.
Voiko munakoisoa syödä raakana? En suosittelisi, raaka munakoiso voi aiheuttaa mahapuruja, joten kannattaa kypsentää munakoiso aina kunnolla.
Mikä munakoison kilohinta ja mistä sitä kannattaa ostaa? Munakoiso on kaupan vihanneksista siellä kalliimmassa päässä, kilohinta liikkuu 2-5 euron välillä, mutta sesonkiaikaan sitä saa hyvissä tarjouksissa. Yleensä ruokakaupoissa myydään meille tuttua isoa ja tummaa munakoisoa. Etnisistä kaupoista voi löytää myös pikkumunakoisoja, jotka tosin yleensä ovat kalliimpia, mutta hyvän makuisia. Itse en ole vielä kokeillut kasvattaa munakoisoa viljelypalstalla, sillä olen monelta kuullut, että sitä on vaikea kasvattaa. Onko jollain kokemuksia?
Marinoitu munakoiso
Tarvitset:
1 munakoiso
1rkl balsamicoa (vaaleaa tai tummaa)
1rkl sokeria
2rkl oliiviöljyä (mieluiten mietoa oliiviöljyä)
1tl kuivattua timjamia
mustapippuria
suolaa
Valmista näin:
Leikkaa munakoiso ohuiksi kiekoiksi tai lastuiksi. Paahda kuivalla pannulla munakoisoviipaleet tummiksi, mutta älä kuitenkaan polta. Lisää paahdettujen munakoisojen niskaan loput ainekset ja sekoita. Anna marinoitua hetki.
Marinoidun munakoison joukkoon tulee monissa resepteissä hiukan pieneksi leikattua persiljaa sekä punasipulia. Tämä on yksinkertainen perusohje, johon voi tietysti halutessaan lisätä myös lisämakuja.
Mallasleipä
Tarvitset:
200g lämmintä maitoa
180g vehnäjauhoja
100g täysjyvävehnäjauhoja
30g olutmaltaita
15g sokeria
30g öljyä tai voita
5g suolaa
1ps kuivahiivaa
Valmista näin:
Kaada kattilan pohjalle kättä lämpöisempi, noin 45 – 50 asteinen maito ja lisää siihen hiiva, sokeri ja maltaat. Lisää sitten maidon sekaan jauhot ja suola vähitellen ja aloita alustaminen.
Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia. Sulje sitten taikinan pinta lisäämällä rasva ja vaivaa vielä hetki.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kohota taikina ensin kaksinkertaiseksi liinan alla ja vaivaa sen jälkeen taikina haluttuun muotoon, joko pellille tai paahtoleipävuokaan. Kohota sitten vielä kerran. Taikinan voi myös kohottaa kevyesti öljytyssä muovipussissa, jolloin taikina irtoaa helpommin kohotuksen jälkeen.
Paista leipää 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos haluat leivälle rapean kuoren, laita uunin pohjalle pieni vesiastia, joka kosteuttaa leivän pintaa paiston aikana. Jos kaipaat yksinkertaisempaa leipää, kokeile tätä.
Melanzane padassa
Tarvitset:
1 munakoiso
1prk Muttin kuorittuja luumutomaatteja tomaattikastikkeessa (n. 400g)
1 sipuli
100g juustoa
krutonkeja
öljyä, suolaa, pippuria, kuivattua yrttejä
Valmista näin:
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuutioi myös munakoiso. Kuumenna pannulla öljyä ja paistele hyvä tovi sipulia ja munakoisoa. Lisää pannulle Mutti-tomaatit ja keittele hiljakseen kokoon, kunnes seos alkaa paksuuntua.
Mausta kastike suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Laita pataan kastiketta, krutonkeja ja juustoa kerroksittain ja päällimmäiseksi vielä hiukan tuhdimmin juustoa. Gratinoi uunissa ja tarjoile kuumana.
Melanzanen voi tehdä perinteisemmin pitkän kaavan mukaan, mutta tällä ohjeella kokonaisuus tulee valmiiksi alle tuntiin. Käytän ohjeessa Mutin kuorittuja tomaatteja säilöttynä, sillä se antaa hyvin makua tämän kaltaiseen ruokaan.