Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Maustemuru

mausteseos

Olen huomannut, että erityisesti vegaanisessa ruuanlaitossa erilaisten rakenteiden ja makujen merkitys korostuu. Pähkinöillä, mausteseoksilla ja tuhdeilla papu- tai pähkinätahnoilla saa vegaaniseen annokseen tosi paljon makua ja täyttävyyttä.

Jo jonkin aikaa olen kehitellyt omaa mausteseosta, joka olisi sopivan rapeaa ja mausteista, ja toimisi niin ruokaisan salaatin kuin nuudeleidenkin päällä lisämausteena. Olen kokeillut erilaisia variaatioita kuivatuista vihanneksista, siemenistä ja pähkinöistä. Lopulta kuitenkin tähän mennessä paras mausteseokseni syntyi suolatuista maapähkinöistä.

Miksi juuri suolapähkinä? Yleensä yritän valikoida laadukkaita, suolaamattomia ja paahtamattomia pähkinöitä, mutta mausteseoksessa perus suolapähkinä toimii juuri passelisti. Se on edullista ja tuo suolaisuudellaan ja paahteisuudellaan mausteseokseen sopivasti syvyyttä. Maustemurun idea on tässä se, että sitä ripotellaan annokseen hyppysellinen, eikä kahmita käsikaupalla. ”Paremmat” pähkinät voikin sitten säästää naposteluun.

Maustemuru

Tarvitset:
2dl maapähkinöitä (suolattuja ja paahdettuja)
1rkl tummia seesaminsiemeniä
1rkl aniksen siemeniä
1/4rkl savupaprikajauhetta
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl chilijauhetta
1/2rkl juustokuminajauhetta
1rkl rakuunaa

Valmista näin:
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai mortteliin ja aja muruksi.

mausteseos

Maustemuru pelastaa tylsän aterian ja piristää muuten tavallisia ruokia. Voit myös kikkailla maustemurun kanssa ja käyttää sitä esimerkiksi panerointiin.

Maustemuru säilyy kuukauden päivät, koska siinä ei varsinaisesti mitään helposti pilaantuvaa, ainoastaan maapähkinän rasvat eltaantuvat pidemmässä säilytyksessä.

0 vastausta

    1. Ihan semmoisenaan pähkinä muru toimii aasialaisen ruuan seurana, käytän sitä esimerkiksi pöytä mausteena tuomaan suolaisuutta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?