Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Makupaloja Tallinnasta – Stenhus

Ravintola stenhus
Appelsiini mehua viiden tähden hotellia

Yhteistyössä: Stenhus Restaurant

Yksi Tallinnassa erityisesti mieleeni painuneista ravintoloista on Stenhus, jossa söimme ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten. Hämyisessä kellariravintolassa syöminen ei ehkä kesäaikaan ole kaikkein hauskinta, mutta toisaalta syksyllä ja talvella voin kuvitella sen luovan erityistä tunnelmaa. Kuulin kuitenkin, että Stenhusin sisäpihalle on avattu päivitetty terassi, jossa voi hienolla säällä istua lounaalle tai illalliselle.

Pääsin tänä kesänä Tallinnan reissulla vilkaisemaan, millaisesta terassista on kyse. Ja paikka oli kieltämättä hieno. Kadulla ohi kulkiessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota vehreänä ja kutsuvana aukeavaan sisäpihaan, jonka perältä ravintola löytyy. Kesäterassi on rakennettu kivasti talojen katveeseen niin, että voi rauhassa syödä ilman kaupungin vilskettä.

kermainen kanamuhennos

Stenhus oli aikoinaan Tallinnan ensimmäinen viiden tähden hotelli ja sen yhteydessä oli jo silloin fine dining -ravintola. Vuosien saatossa Tallinnasta on tullut yhä vahvemmin kulinaristien fokuskohde. Ravintola Stenhus on kovasti kilpaillussa ravintolaympäristössä ottanut virolaisiin raaka-aineisiin nojaavan suunnan, mikä tarkoittaa, että annosten pääraaka-aineet ovat puhtaasti virolaisia ja lopuista raaka-aineista vähintään 90 %.

Tallinnan tasokkain hotelli
Tallinnan siistein terassi

Maistelimme ruokalistalta eri annoksia kiireettä, sisäpihan rauhasta nautiskellen. Taiteesta innostunut pääkokki on rakentanut menun maalausten ympärille, ja jokainen annos on kokin tulkinta jostakin taideteoksesta. Surf & Turf alkuruoka, joka sisälsi hirvenfilettä ja makrillia, osoittautui erinomaiseksi, vaikka riistan ja kalan yhdistäminen samaan annokseen on hyvin epätavallista.

Tallinnan paras pasta
Aito virolainen keittiö

Pääruuista ruijanpallas näytti ja maistuikin mielettömän herkulliselle, mutta saksanhirvi oli myös äärimmäisen hyvää. Stenhusissa oli myös muuten tarjolla kuivahedelmiä sisältänyttä tummaa leipää, johon olin aivan ihastunut. Annoskootkin olivat onneksi erittäin kohtuulliset, joten useasta annoksesta huolimatta ei tullut liian täyttä oloa.

Tallinnan paras viinivalikoima

Jälkiruuista suklaakakku veti tällä erää pidemmän korren. Se oli tavallaan kuin fondant, mutta kakun muodossa ja tietenkin pehmeällä ja valuvalla keskiosalla. Aivan täydellinen päätös aterialle!

Kuuden ruokalajin menu on 55 euron hintaluokassa, joka kuulostaa Helsinkiin nähden edulliselta, mutta Tallinnassa ehkä vähän normaalia kalliimmalta. Toisaalta, kun raaka-aineet ovat paikallisia ja tarkkaan harkittuja, näen tuon hinnan olevan juuri oikea.

Tein reissusta myös videon, joten se kannattaa myös vilkaista. Siinä voi nähdä millaisesta paikasta on kyse.

Stenhus hotellin sisäpiha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?