Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Makuja joita et voi ohittaa – Chicken wingsit

On aivan hillittömän kuuma kesäpäivä ja muuten on hiukkasen nälkä, maistan punertavassa kastikkeessa olevaa siipeä dipaten sitä ensin sinihomejuusto kastikkeeseen. Näin se polttavan viileä sensaatio jäi mieleeni noin 20 vuotta sitten.

Ihan yleisesti, tällä ruualla on monta eri nimeä, wingsit, hornetit, hot wingsit, buffalo wingsit jne… Yleensä suomessa käytetään hot wings nimitystä ja tietenkin suurinosa näistä syödään Tampereella. Pikaisen googlailun jälkeen, selvisi että ruoka on saanut alkunsa n. 60 luvun jenkkilästä, josta se kiiri pubiruokien suosikiksi ja sittemmin kaupallistui puolivalmisteiksi. Väitetään että alkuperäinen kombo olisi kypsiä siipiä chilikastikkeessa voin ja cayanen kanassa ja tämä tarjoillaan sellerin varsien ja sinihomejuusto dipin kera.

Jos pohdin sitä jenkeissä on ollut kiinalaisia duunareita jo kauvan sitten ja tietenkin he valmistelevat kaikkea tulisen tyyppistä kanansiivistä, voisi sekin olla alkulähde mistä koko idea on lähtenyt, en kuitenkaan syvenny tällä kertaa historiaan.

Halusin tehdä oman version tästä klassikosta joka olisi kuitenkin toteutus kelpoinen useinmille. Mielestäni valmiiksi marinoidut siivet ja nuijat sopivat tähän oikein hyvin. Jos et missään tapauksessa halua käyttää valmiiksi marinoitua, osta naturellia ja marinoi itse. Toki, tässä reseptissä maustan vielä lisää marinoituja siipiä johtuen siitä että kaupan marinaadit ovat varsin mietoja verrattuna omaan makuuni. Teen myös hot soosin muusta kuin tabascosta/ texas petestä joka johtuus siitä että chipotlen savuinen maku yhdistettynä vahvempaan chilikastikkeen on kombinaationa huomattavasti savuisempi ja aromikkaampi. Yleensä perinteiset hot wingit ovat liian etikkaisia suomalaiseen makuun, josta johtuen suosin myös hiukan eriävää kastiketta.

Viimeisenä murennan päälle aurajuustoa, mutta miksi? kastiketta eli kosteutta on jo yllinkyllin, tarvitaanko siis vielä yksi kastike lisää? ei ainakaan minun mielestä. Näin se aurajuustokin pääsee loistamaan elementissään ja niin ettei kokonaisuus ole liian kostea.

Chicken wingsit / hot wings

1 rsa broilerin siipiä (voit käyttää marinoitua)
2rkl mausteita
1dl chipotlekastiketta
1rkl vahvaa chilikastiketta
30-50g voita
1/2 sellerin varsia
50g aurajuustoa murennettuna

vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja lado siihen siivet. Mausta te melkein millä vain mauste sekoituksella. Nosta uuniin ja paahda 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Sillävälin yhdistä kattilassa chipotlekasike, chili ja voi. Kuumenna jatkuvasti sekoittaen ja nosta sitten lämmöltä. Pese selleri ja leikkaa sormin syötäviksi tikuiksi. Ota syvä lautanen ja asettele siihen sellerin varret. Kun siivet tulee uunista, pyöräytä ne kastikkeessa ja lado sitten syvälle lautaselle. Viimeistele murentamalla aurajuustoa päälle. Vielä kun siivet on lämpimiä, on aika syödä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?