Tiesitkö, että tortillat, tacot ja nachot valmistetaan samasta tavarasta eli maissilättysistä? Mielenkiintoisinta kylläkin, Suomessa myydään paljon ”väärennöksiä” tortilloista, joissa perinteisen maissin sijaan on käytettykin vehnää. Eikä siinä mitään, mutta jos haluaa päästä aitojen meksikolaisten makujen äärelle, on meksikolaisen keittiön kulmakivi, maissitortilla, ykkösvaihtoehto. Lisäksi, jos tortilla on tehty maissista, sen voi paahtaa tacoiksi tai vaikka nachoiksi.
Tutustuin töiden kautta kunnon meksikolaisia maissitortilloja valmistavaan Tortillas La Familia -perheyritykseen. Espoossa sijaitseva tortillatehdas pyörii kolmen hengen voimin. Tortilloja valmistetaan perinteitä kunnioittaen Meksikosta tuodulla tortillakoneella. Lisäksi pehmeät maissitortillat ovat gluteenittomia ja sopivat myös vegaaneille.
Lapsuudessani muistan koulussa syöneeni texmex-maustettua jauhelihakastiketta tortillojen täytteenä, mikä oli ehkä siinä iässä jotain uutta ja eksoottista. Tortillakaan tuskin oli silloin maissista valmistettu. Koska jauhelihatäyte ei nyt enää iske samalla tavalla, tein kasvispohjaisemman version, jossa siis täytteinä on linssejä paksussa soosissa, kurkku-omenasalaattia ja pieneksi raastettua aitoa cheddaria. Jotta kokonaisuus on vielä astetta maukkaampi, lisään raidan tulista Poppamiehen Wing-kastiketta päälle.
Tämä ateria tuli tehtyä alle 30 minuutissa töiden jälkeen, joten voidaan puhua helposta ja nopeasta kotiruoasta.
Kunnon linssit
Tarvitset:
1 dl Demiglacea (kokoon keitettyä lientä)
2 dl kypsiä linssejä
1 dl Euro-East Ajvar-kastiketta*
Valmista näin:
Laita kaikki kattilaan ja keitä kokoon. Kun seos on paksua ja kastikemaista, se on valmista tortillan täytteeksi.
Mausteisia perunoita
Tarvitset:
3 kypsää perunaa
1/2 punasipulia
2 kuivattua chiliä
öljyä, mausteita
Valmista näin:
Leikkaa sipuli ja perunat krouveiksi paloiksi. Laita ne paistumaan öljyyn chilin kera ja paistele, kunnes pintaan syntyy väriä. Mausta hyvin ja poista lämmöltä.
Omena-kurkkurelissi
Tarvitset:
1 omena
1/3 kurkkua
1 rkl Poppamiehen Liquid Garlic*
suolaa, oliiviöljyä
Valmista näin:
Leikkaa kurkku ja omena ohuiksi tikuiksi. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita.
Lisäksi tarvitset:
Tortillas La Familian pehmeitä maissitortilloja* hiukan pannulla paahdettuna,
Aito Cheddaria* ohuelti raastettuna,
sekä jotakin tulista kastiketta, joka oli tällä kertaa Wings-kastiketta*.
Yksinkertaisesti kokoa ja syö. Tässä pienestä eväästä löytyy video, joten katsohan myös se!
*Tuotteet saatu blogin kautta