Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Maalaisranskalaiset ja avokadokastike

Tällä kertaa herkkuhammas kaipasi jotain rapeaa ja suolaista herkkua. Olen aikaisemminkin postannut reseptin ranskanperunoista, mutta nyt kokeilin tehdä ranskalaisia vähän eri tyylillä ja lopputulos oli todella rapeat maalaisranskalaiset. En käyttänyt optimaalista perunalajiketta kaupasta, vaan oman maan perunoita, joita vielä löytyi multaisina ulkovarastostamme. Samoin en tällä kertaa fritannut kolmesti vain kahdesti. Viimeisenä erona vielä se, että jätin perunat likoamaan yöksi veteen, jotta isompi määrä perunan tärkkelyksestä irtoaisi.

Nämä oman maan perunat ovat todella jauhoisia ja muistelen kuulleeni, että Maris Piper olisi juuri optimaalinen maalaisranskalaiseksi. Maalaisranskalaiset ovat siis yksinkertaisesti ranskanperunoita, joissa on hiukan kuorta mukana joten oikeastaan ne voi valmistaa mistä vain perunasta.

Kun keväällä ostimme Maris Piper siemenperunat Plantagenissa, ajattelin, että pienen pussin parin euron hinta oli aika korkea. Makuun ja satoon nähden ei sitten ehkä ollutkaan niin kallista. Ehkä ensivuonnakin voisi laittaa kyseistä perunaa maahan.

Rapeat perunat kaipaavat seurakseen jonkin sopivan dippikastikkeen, joka oli tällä kertaa avokadokastike. Kastike saa syvyyttä limestä sekä hiukan wasabista, olen huomannut että tämä kombo sopii ainakin omille makunystyröille.

Kuvissa näkyvä rasia, jossa ranskanperunat ovat, on itseasiassa alunperin saatu lähellä asuvalta Irmalta (Irman ihannekakku), joka toi meille siinä itse tekemiään macaronseja. No, macaronsit syötiin jo ajat sitten, mutta mitäpä sitä hyvää rasiaa pois heittämään. Välillä blogia varten kuvatessa täytyy käyttää luovuutta, jottei kaikissa kuvissa ole samat taustat ja astiat 😀

Oman sadon maalaisranskalaiset

Tarvitset:
8 perunaa (itselläni käytössä Maris Piper, jonka sadosta puolet oli reikäisiä)
5 dl öljyä
suolaa ja halutessa muita mausteita

Valmista näin:
Leikkaa perunat pikkurillin paksuisiksi tikuiksi ja laita veteen liomaan yöksi. Seuraavan päivänä keitä perunatikut kypsäksi (minulla meni kahdeksan minuuttia hiljalleen kiehuen) ja kaada sitten vesi pois.

Levitä perunat keittöpyyhkeen päälle kuivumaan ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Kun perunat ovat jäähtyneet, kuumenna öljyä kattilassa ensin 150 asteiseksi ja uppopaista perunatikkuihin todella kevyt väri. Nosta perunat sitten takaisin liinalle, jotta ylimääräinen rasva poistuu. Kuumenna öljyä vielä 160 -180 asteiseksi ja paista perunoita, kunnes väri on kaunis ja perunat nousevat pintaan.

Tämän jälkeen pieni keittiöpyyhkeellä käyttäminen sekä suolaus/maustaminen ja valmista on. Valmiista ranskalaisista on myös video!

Avokadokastike

Tarvitset:
1 avokado
1 rkl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa, jossa lesitiiniä)
3-4 rkl mietoa oliiviöljyä (laita enemmän jos haluat paksumpaa)
1 rkl wasabia
limen mehua sekä kuorta
suolaa

Valmista näin:
Kuori avokado ja laita tehosekoittimeen kaikkien muiden ainesten, paitsi oliiviöljyn kera. Aja tahnaksi ja lisää joukkoon ohuena nauhana oliiviöljy. Lopputuloksen pitäisi olla paksua ja juuri sopivaa ranskanperunoiden dipiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?