Yksi vegaanisen ruoan haasteista on mielestäni täyttävyys. Omassa keittiössäni kuluu ihan syystäkin paljon linssejä ja papuja, sillä niillä saadaan ateriaan enemmän proteiineja ja kuituja, jotka lisäävät kylläisyyden tunnetta. Vegaanisten ruokien myötä kettiööni on myös tullut maapähkinävoi jäädäkseen. Maapähkinävoilla saan sopivasti rasvaa ja täyteläisyyttä aterioihin. Välillä sipaisen maapähkinävoita sellaisenaan leivälle, mutta maapähkinävoista saa myös oikein hyviä kastikkeita juurikin vegaanisiin aterioihin.
Jos on aikaa ja jaksamista, voi pähkinävoita tehdä itsekin ja mistä tahansa muistakin pähkinöistä. Kaupasta ostettaessa maapähkinävoi on kuitenkin ainoa kohtuullisen hintainen vaihtoehto.
Valmistin pari päivää sitten vegaanisen aterian linssi-sataykastikkella. Kastikkeesta tuli niin täyttävää, että siitä riitti hyvin neljään annokseen, eli kahden hengen taloudessa riittävästi vielä seuraavallekin päivälle. Jos siis haluat syödä kasvispainotteisemmin, mutta ruoan täyttävyys epäilyttää, kannattaa tämä resepti laittaa muistiin.
Vegaaninen linssi-sataykastike
Tarvitset:
4dl keitettyjä linssejä keitinliemineen
4 tomaattia
3rkl maapähkinävoita
1 iso sipuli
2rkl punaista palmuöljyä (bonred)
1 sipulin varsi
2rkl mausteita (esim. cajun, muskotti, paprika, chili, rosmariini, oregano, pippuri, jeera)
Valmista näin:
Kuori ja kuutioi sipuli. Laita kuutiot pannulle paistumaan tilkassa punaista palmuöljyä. Kalttaa tomaatit ja kuori ne. Paloittele ja lisää tomaatit sipulien seuraksi, samoin mausteet. Anna paistua hetki ja lisää joukkoon kypsät linssit. Kun seos on kiehunut hiljakseltaan noin 5 minuuttia, lisää joukkoon maapähkinävoi ja tarkista maku. Leikkaa ohuelti sipulin varsi ja viimeistele sillä kastike. Tarjoile kastike esimerkiksi kvinoan, riisin tai vaikka perunan seurana.
Voit myös katsoa tämän reseptin videolta
Seesamkurkut
Tarvitset:
3 avomaankurkkua
3rkl seesaminsiemiä
1rkl hunajaa
1rkl riisiviinietikkaa
sormisuolaa
Valmista näin:
Leikkaa kurkku ohuelti tarjoilukulhoon. Paahda pannulla seesaminsiemeniä ja kaada ne kurkkujen päälle, lisää myös hunaja, riisiviinietikka sekä sormisuola. Sekoita ja anna seistä 10 minuuttia. Maista, onko maku kohdallaan ja nauti.
Tätä piti testata heti, kun kuulosti niin helpolta ja herkuliselta. Ja sitä olikin, jää ehdottomasti arkiruokavalikoimaan!
Hei Sanni,
Kiitos näinkin mukavasta palautteesta 🙂
Kuulostaa ihanalta reseptiltä! Onko tuo palmuöljy mahdollista korvata jollain? En haluaisi ostaa kaappiin purkkeja, joilla ei välttämättä ole muuta käyttöä.
Moikka Ronja,
Voit yhtälailla käyttää oliiviöljyä tai kookosöljyä 🙂
Palmuöljy toimii myös raaka leivonnassa tai ruuan valmistuksessa yleisesti joten ei hukkaan menisi.
Jos kuitenkin kaapeissasi pyörii niin paljon tavaraa niin tottakai ne kannattaa käyttää pois ensin.
4dl keitettyjä linssejä. Tyhmä kysymys, mutta paljon kuivia linssejä täytyy laittaa kiehumaan saadakseen tuon.
Moikka Sari,
noin 3dl kuivia linssejä muuttuu 4 desiksi kypsiä mutta tämä riippuu myös hiukan linsseistä 🙂
Tyhmiä kysymyksiä ei ole.