Vaikka lihapullat ovatkin tuttuja ja olen kertonut siitä jo muutaman kerran, on minulla vielä yksi loistava vinkki. Itseasiassa, aloittaisin tämän jutun sillä, että laadukas tomaattikastike syntyy muustakin kuin pelkästä tomaatista ja tämän tyyppinen kastike on enenemmän kuin hyvä lihapullille.
Varmasti jollekkin voi tulla artikkelikuvasta mieleen kaunotar ja kulkuri mutta hain tässä itseasiassa mummoni lihapullien kaltaista fiilistä. Toki hän teki ne aikanaan kermaiseen kastikkeeseen ja tarjosi semmoisella voiperuna muusilla, ettei sitä kovin helposti unohda. Lähinnä kyse on siis rakenteesta, joka syntyy kaurahiutaleilla, jotka on turvotettu maukkaaseen liemeen. Mielestäni veden käyttäminen ruuassa on hyvin vaaralista, kun se laimentaa kaikkea. Siksi käytän tässä esimerkiksi olutta veden sijaan. Toki, lihaliemikin kävisi mutta sitä ei nyt sattunut olemaan.
Missä kananmunat? itseasiassa, laitan useinmiten kananmunia jauhelihamassaan mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla turvotettua kauraa ja juustoraastetta. Kuivattua timjamia? Kaikista maustekaappini herkuista, valikoin enemmin pari hyvää maustetta, kuin liian suurta sekoitusta. Tässä timjami tuottaa lisäarvoa maullisesti lihapullille ja sopiihan se tomaattikastikkeesseen, joten miksipä ei. Alla olevasta ohjeen mitat ovat siten että lihapullia jää seuraavalle päivälle, joten älä ihmettele jauhelihan suurta määrää 🙂
Lihapullat ja parempi tomaattikastike
1kg naudanjauhelihaa (10% rasvaa)
1dl kaurahiutaleita
2rkl soijaa
1dl olutta (vaalea holiton)
1ps juustoraastetta (150g)
mustapippuria
suolaa
2rkl kuivattua timjamia
1prk tomaattimurskaa
2 sipulia
1rsa kirsikkatomaatteja
tarjoiluun vastakeitettyä spaghettia
öljyä
Avaa jauheliha rasia, poista pohjalta paperi ja siirrä jauheliha toiseen reunaan rasiaa. Lisää rasian tyhjään reunaan kaurahiutaleet, olut ja soija. Sillä välin kun kaura turpoaa, jauha myllystä tuoretta mustapippuria päälle ja lisää suola. Lisää vielä juustoraaste ja sekoita varoen. Käytin tässä lusikkaa ja sillä se onnistui hyvin. Vuoraa sitten uunipelti leivinpaperilla ja laita uuni lämpenemään. Hiero käsiisi tippa öljyä ja muotoile jauhelihamassasta n. 50-60g palloja ja asettele ne uunipellille. Paista sitten uunissa 200 asteessa n. 20min. Voit lopussa nostaa lämpöä jos haluat tummemman pinnan. Kaada sitten uunipellille irronnut neste siivilän läpi kattilaan. Lisää kattilaan myös tomaattimurska ja laita se pienelle teholle. Kuori ja leikkaa sipulit todella pieneksi ja kuullota tipassa öljyä. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää vastarouhittua pippuria ja suolaa. Lisää sipulit tomaattikastikkeen joukkoon ja viimeistele kastike vielä kuivatulla timjamilla ja halkaistuilla kirsikka tomaateilla. Nosta kastike levyltä ja anna seistä n. 10-15min. Tarjoile lihapullat ja kastike vaikka spaghetin seurana.
Jos lihapullat ovat lähellä sydäntäsi, voit haluta vilkaista riistapyörykkä reseptini. Toki, jos sinulla on joku hyvä idea lihapullien suheen, kerrohan se kommenttikentässä niin muutkin voivat kokeilla sitä!