Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Leikkopapu | Loistava raaka-aine

Pavut ovat loistava raaka-aine. Kuivattuja papuja tulee toki syötyä paljonkin, mutta ns. tarhapapuja, eli kuorineen syötäviä tuorepapuja aina silloin, kun niitä on tarjolla. Nyt löysin Stockalta leikkopapua, josta pyöräytin helpon lisäkkeen.

Leikkopapujen kilohinta vaihtelee yleensä 4-6€/kg välillä ja alkuperämaa Euroopan sisällä. Aikaisempien kokemuksien mukaan leikkopapu menestyy myös Suomen kesän viljelyssä. Leikkopapua ei tule sekoittaa hyvin samanlaiseen pensaspapuun, joka on myös hyvä, mutta vaatii selkeästi pidemmän kypsennyksen.

Leikkopapujen valmistaminen on ihan helppoa – muutaman minuutin ryöppäys ja pavut ovat valmiita. Liika kypsennys pilaa pavun rakenteen, mutta ihana raakanakaan ei papuja kannata syödä, jottei vatsa kärsi.

Tässä reseptissä hyödynsin myös uuden karheaa Sabinum oliiviöljyä joka onkin omaan makuuni todella hedelmäinen eikä niin kitkerä. Löysin tämän oliiviöljyn vahingon kaupalta ruokaharrastajien keitaasta, Eiringistä.

leikkopapu2

Leikkopapulisäke

Tarvitset:
6 leikkopapua
1/2 rsa herkkusieniä
1dl oliiviöljyä
1 sitruunanmehua
1tl sokeria
1tl suolaa
öljyä paistamiseen

2-3rkl puffattua kvinoaa

Valmista näin:
Kiehauta kattilallinen vettä ja ryöppää leikkopapuja paksuudesta riippuen 2-4 minuuttia. Tämän jälkeen jäähdytä nopeasti jääkylmällä vedellä.

Leikkaa herkkuseinet lohkoiksi ja paista kuumassa öljyssä ruskeiksi.

Valmista sitruunainen kastike sekoittamalla sitruunamehu, oliiviöljy, sokeri ja suola. Lopuksi yhdistä pavut ja herkkusienet lisukesalaatiksi ja tarjoile sitruunaisen kastikkeen ja puffatun kvinoan kanssa. Puffatun kvinoan mainitsin aiemmin sipulileipä postauksessa, mutta tästä tulee oma resepti myöhemmin, joten kannattaa pysyä kuulolla.

Leikkopapua ei kannata ylikypsentää, sillä silloin se voi muuttua pinnasta vähän limaiseksi. Napsakan kypsänä se on kuitenkin todella raikkaan makuista ja sopii tarjottavaksi vaikkapa lisäkkeenä tai miksei ihan sellaisenaankin.

leikkopapu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?