Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Lasimestarin kanttarellit

Sieniretkiltä tarttuu usein mukaan enemmän sieniä, kuin mihin on osannut varautua. Vaikka se on tietysti ihan positiivinen ongelma, niin välillä täytyy ajatuksen kanssa miettiä, miten koko saaliin saisi fiksusti säilöttyä.

Pakastaminen on varsin vaivaton säilöntätapa. Sienet voi myös paistaa ensin ja pakastaa vasta sitten, jolloin ne menevät pienempään tilaan ja ovat helposti käytettävissä. Meillä on kuitenkin melko pieni pakastin ja kesän mittaan kerätyt marjat vievät suurimman osan pakastustilasta, joten muut tavat ovat tarpeen.

Kuivaus on hieman aikaavievämpi mutta todella hyödyllinen säilöntämenetelmä. Sienten maku tiivistyy kuivatessa ja jo muutama kuivattu sieni syksyn keitoissa ja lämpimissä ruoissa riittää tuomaan uskomattoman paljon makua. Itselläni on käytössä pieni kuivuri, joka saa surista sienilajista ja sienten määrästä riippuen 4-12 tuntia. Sieniä voi myös kuivattaa uunissa tai saunassa.

Kolmas käyttämäni sienten säilöntätapa on etikkasäilöntä. Kaikki etikkaiset jutut ovat todella mieleeni, joten ei ihmekään, että tykkään etikkäsäilötyistä sienistä tosi paljon! Esimerkiksi kanttarellit ja suppilovahverot sopivat erinomaisesti etikkasäilöntään, mutta tatit voivat muuttua limaisiksi etikkaliemessä, joten niitä en tähän hommaan suosittelisi.

aitoaarkiruokaa_02082016_2

Etikkasäilötyt sienet pyöräyttää todella nopeasti ja niitä on helppo käyttää lisukkeissa ja salaateissa. Sienten makuja imaissutta etikkalientä voi hyvin käyttää myös vaikkapa vinegreteissä. Avaamattomassa purkissa sienet säilyvät koko talven (mikä on kyllä minulle epätodennäiköistä, sillä en malta olla napsimasta sieniä heti kun ne ovat marinoituneet tarpeeksi!) Näissä lasimestarin säilötyissä kanttarelleissa on tavallista etikkaisempi liemi, jotta sienet säilyvät vielä pidempään.

Lasimestarin kanttarellit

1 dl etikkaa
1dl sokeria tai hunajaa
1dl vettä
3 laakerin lehteä
1rkl kokonaisia mauste-, musta- tai valkopippureita
1rkl sinapin siemeniä
1 porkkana viipaleina
1 sipuli viipaleina
200g kanttarelleja

Kiehauta kaikki ainekset kattilassa ja laita puhtaaseen lasipurkkiin suoraan kuumana.

Anna jäähtyä, sulje purkki tiiviisti ja varastoi viileään.

Kanttarellit ovat valmiita jo muutamassa päivässä, mutta parhaimmillaan maku on viikon päästä.

aitoaarkiruokaa_02082016_3

aitoaarkiruokaa_02082016_4

Hapattaminen olisi lisäksi yksi tapa säilöä sieniä, mutta sitä en ole vielä kokeillut. Yksinkertaisimmillaan hapankaalin valmistuksen yhteydessä kaalin sekaan leikataan sieniä, jolloin ne happanevat samalla kaalin kanssa. Tämä voisi olla kokeilun alla pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?