Sain lahjaksi uuden, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen kirjoittaman ”Muna” -kirjan. Vaikka voisi kuvitella, ettei kananmunasta saa kirjotettua kovinkaan runsasta teosta, yllätyin kirjan monipuolisuudesta. Kirjasta löytyy perustietoa kananmunasta ja erilaisia ohjeita kananmunan kypsennykseen. Näiden lisäksi kirja sisältää lähes 100 ohjetta, joissa on tavalla tai toisella hyödynnetty kananmunaa – aamiaisesta jälkiruokiin, niin klassisia reseptejä kuin uudempiakin sovelluksia.
Aluksi innostuin kirjan sokeri-suolakypsennetyistä kananmunista, en nimittäin ole aikoihin valmistanut graavattuja keltuaisia. Sitten kuitenkin huomasin, että pihallani kasvavissa vadelmapensaissa oli jo kypsiä vadelmia. Muna-kirjasta olin bongannut herkullisen näköisen vadelma clafoutis -reseptin ja koska minulla sattui olemaan kaikki tarvittavat raaka-aineet, päätinkin valmistaa tämän klassisen ranskalaisen jälkiruoan.
Suomalainen versio klassisesta clafoutis herkusta syntyy metsämarjoista
Clafoutis tulee alunperin Ranskan Limousin-alueelta, jossa sitä on perinteisesti valmistettu kirsikoista. Kirsikat asetellaan uunivuoan pohjalle ja päälle kaadetaan paksuhko taikina. Kirsikoista ei yleensä poisteta kiviä, sillä ne tuovat taikinaan omanlaisensa maun paiston aikana. Villeistä mustikoista ja vadelmista syntyy kuitenkin kaunis suomalaisversio clafoutiksesta.
Sovelsin vähän kirjan ohjetta ja käytin kermaviiliä ja ruskeaa voita, jotka lisäävät rutkasti makua taikinaan. Clafoutis paistui tällä kertaa pienissä annoskulhoissa, kahdenhengen talouteen sopivassa määrin. Jos leivot isommalle porukalle, suurenna ohjeen määriä.
Kuningatar clafoutis
Tarvitset:
1dl kermaviiliä
4rkl spelttivehnäjauhoja
1 kanamuna
3rkl hunajaa
ripaus suolaa ja vanilja sokeria
2-3rkl voita paahdettuna ruskeaksi
1dl mustikoita
1dl vadelmia
halutessa hiukan tomusokeria ja marjoja koristeluun
Valmista näin:
Paahda voi ruskeaksi ja käytä osa siitä annosvuokien voiteluun. Ripottele vuokiin mustikoita ja vadelmia. Yhdistä leivontakulhossa loput ainekset, sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada vuokiin marjojen päälle.
Paista uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä ennen tarjoilua. Voit halutessasi koristella clafoutikset vielä tuoreilla marjoilla ja tomusokerilla.
Gluteenittoman vastineen saa aika helposti korvaamalla vehnän esimerkiksi maissijauhoilla tai mantelijauhoilla. Muista kuitenkin, että maissijauhoja riittää hippusen vähemmän kuin ohjeessa vehnäjauhoja.