Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kotitekoinen inkivääriolut /inkivääri limsa

Vaikka limsat tai virkoot yleisesti eivät ole meidän ykkös herkku ovat ne välillä tosi jees kun miettii että on kuuma päivä tai kaipaa jotain helppo ja mukavaa tarjottavaa vieraille. Yksi puolisoni suosikeista on ollut inkivääri olut eli gingerbeer jota olemme aina välillä ostaneet kaupasta. Youtubessa tuli kuitenkin vastaan muutama mielenkiintoinen video jossa inkivääri olutta tehtiin itse. Päätin kokeille näistä ohjeista päätellen saadulla inpiraatiolla inkiväärioluen valmistusta. Tavallaan, helpommalla pääsisi jos tekisi siman tavoin inkivääri olutta mutta yhdessä reseptissä löytyi pohja jolla sopivan bakteerikannan saisi suoraan inkivääreistä hiivan sijaan, joten tätähän oli kokeiltava.

Alkoholia vai ei? kaikessa käymisessä syntyy pieniä määriä alkoholia mutta ei kuitenkaa sen vertaa että tarvitsisi huolestua. Tiesitkö että inkivääri olutta on alettu valmistaa jo 1700 luvulla ja erityisen suosittuja ne oli jamaicalla koska siellä tuotettiin jo silloin inkivääriä mm. vientiin. Suomeen inkivääri olut tuli vasta 70 luvun puolella jota edeltävänä vuosikymmenenä ihmeteltiin kun lasten saduissa lapsetkin nauttivat inkivääri olutta. Siispä inkivääri olut on ollut jo tovin alkoholitonta tai niin matalan alkoholi prosentin omaavaa ettei siitä tarvitse huolestua.

Inkivääriolut

Inkivääri limsan käymisalku
0,5l vettä
2rkl + 2rkl + 2rkl inkivääriä raastettuna
2rkl + 2rkl + 2rkl sokeria

Sekoita kaikki puhtaassa astiassa ja jätä löyhästi peitettynä huoneenlämpöön. Seuraavana päivänä lisää taas saman verran inkivääri, sokeria ja sekoita. Anna käydä vielä seuraavaan päivään ja lisää sitten taas inkivääriä ja sokeria. Kun neljäntenä päivänä seoksen pitäisi olla happanemaan päin ja kuplia pitäisi nousta pohjasta os sitä hiukan sekoittaa.

Itse liemi

2l vettä
2dl sokeria
2dl inkivääriä
2 sitruunan tai limen mehu

Keitä sokeria, inkivääriä ja vettä noin viisi minuuttia. Nosta lämmöltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää siten joukkoon noin 1dl hapanta inkivääri lientä ja sitruuneiden mehu. anna seokseksen seistä ihan hetki ja pullota sitten kaatamalla liemi siivilän ja suppilon läpi pulloon. Jätä pullot pimeään paikkaan huoneen lämpöön ja suljettavalla korkilla. Avaa korkki kerran päivässä seuraavan kolmen päivän ajan ja nosta sitten pullot kylmään. Tässä vaiheessa käymisen pitäisi olla saavuttanut pääte pysäkkinsä joten korkkia ei tarvitse enään avata päivittäin. Nauti tätä juomaa esim saunan jäähyillä tai ihan muuten vain.

kotitekoinen on pippurisempaa kuin kaupan vastineet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?