Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Korealaiset lihapullat ja hapatettu keltajuuri

Broilerin jauhelihaa tulee käytettyä jostain syystä harvemmin. Käytössä se on kuin mikä tahansa jauheliha, mutta kun mennään sen ominaisuuksiin, voidaan löytää eroavaisuuksia. Broilerin jauheliha on naudan tai porsaan jauhelihaa pehmeämpää, rasvattomampaa ja maultaan myös miedompaa, joten se tarvitsee hyvin mausteita.

Mikä tekee näistä lihapullista korealaisia? Ehkäpä hapatetut keltajuuret. Tiesitkö, että ensimmäiset hapatetut ruuat Korean niemimaalla oli tehty retikasta eikä välttämättä kiinankaalista? Lähdin kuitenkin hapattamaan jotain muuta, kuin perinteisimpiä vihanneksia, nimittäin keltajuurta. Vaikka kokeilu oli minulle ensimmäinen laatuaan kyseisellä juureksella, oli lopputulos varsin hyvä. Yhtälailla olisi voinut käyttää punajuurta tai raitajuurtakin. Alunperin sain tähän idean, kun olin kokkailemassa Murtomaan Jussin kanssa näkkäritehtaalla, jolloin maistoin hänen hapattamaan punajuurta. Keltajuurten hapatuksesta jäi lisäksi hapanlientä, jota voi hyödyntää muutenkin kokkailussa. Tässä lihapullamassaan tuli juurikin hapanlientä, samoin tietenkin muutakin teemaan sopivaa.

Ensimmäiseksi mielessä oli riisi aterian ruokaisana lisäkkeenä, mutta päädyin kuitenkin värikkääseen vihannesspagettiin, jossa oli kurkkua, porkkanaa ja punasipulia.

korealaiset lihapullat

[left]

Hapatetut keltajuuret

Tarvitset:
0,5 kg keltajuuria
1 rkl chilimisotahnaa
1 rkl togorashi-maustetta
2-3 rkl vettä
seesamöljyä
chilijauhetta
valkosipulia

Valmista näin:
Kuori ja viipaloi keltajuuret. Suolaa ja puristele keltajuuriviipaleita, kunnes niiden rakenne hiukan pehmenee, ja huuhtele ylimääräinen suola pois. Laita sitten mehustetut keltajuuret purkkiin.

Yhdistä chilimisotahna ja togorashi-mauste. Lisää sekaan chilijauhetta ja valkosipulia sekä seesamöljyä ja vettä, jotta kokonaisuus on sopivan löysä. Kaada kastike purkkiin keltajuurten joukkoon, sulje löysästi ja jätä seos huoneenlämpöön päiväksi. Nosta sitten kylmään ja sekoittele purkin sisältöä muutaman päivän välein. Hapatuksessa menee yleensä aluksi moni seikka metsään, mutta muutamalla kokeilulla opit sen helppouden.

[/left]

[right]

Korealaiset lihapullat

Tarvitset:
500 g broilerin jauhelihaa
2-3 rkl Poppamies korean BBQ-kastiketta (tavallinenkin käy pahimpaan hätään)
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl tummaa soijaa
1 kananmuna
1 sipuli kuutioituna ja kevyesti paistettuna
pieni määrä hapanlientä keltajuurista
öljyä paistamiseen

Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset keskenään lihapullamassaksi ja nostele kuumalle öljytylle pannulle pieniä nököjä. Massan on tarkoitus olla löysää ja lopputuloksen hiukan littana.

Nämä lihapullat tai pienet pihvit kypsyvät täysin pannulla, joten et tarvitse uunia loppukypsennykseen.

[/right]

Kokoa lopuksi annos laittamalla pohjalle vihannesspagettia ja päälle lihapullia sekä keltajuurta. Näinkin mausteinen ruoka tarvitsee vastapainoksi jotain raikasta ja kevyttä. Tässä vahvaksi suositukseksi nousee Honkajoen Panimon hunajaolut, jota sain yhteistyössä blogin kautta.

ruoka ja olut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?