Ravintoloiden bucket-listallani on jo lähes vuodenpäivät keikkunut Finnjävel, Tommi Tuomisen ja Henri Alénin massiivinen projekti. Suomalaisen, jokseenkin mystisen ruokakulttuurin perinteitä, oma pienmeijeri, suomalaista designia, ravintolan arkeen syventyvä televisio-ohjelma, kirja – ja elinaikaa ravintolalle on annettu vain kaksi vuotta.
Koitti muuan maanantai-ilta, jolloin vihdoin pääsin tyydyttämään uteliaisuuteni, seuranani kollega Teemu ja kokkikonkari Juha. Tarkoituksenamme oli arvioida Finnjävel-kokemus rehellisesti, korkeiden odotusten ja hinnan vuoksi.
Etelärannassa vanhan Haviksen tiloissa sijaitseva ravintola on harkittu kokonaisuus. Sisään astuessa näkee suoraan avokeittiöön, jossa tälläkin kertaa itse keulahahmot Alén ja Tuominen hääräsivät. Skandinaavisen simppelissä sisustuksessa ja astiastossa on hyvin edustettuna suomalaista designia. Suomalaisuus henkii ravintolassa siis muutoinkin kuin ruuassa.
Maanantaisin Finnjävelissä on tarjolla Nyjävel-niminen seitsemän ruokalajin menu, normaalia edullisempaan 69 euron hintaan. Mitä menu sitten piti sisällään? Kaikista annoksista en saanut edustavaa kuvaa, mutta tässä muutamia nostoja nauttimastamme menusta:
Alkuun saimme hiukan pieniä makupaloja: lanttua, hapankermaa ja kalaa
Kalakeittoa
Karitsatartaria ja kaalia
Meijerituotteet ja leipä
Peuraa, sienikastiketta ja perunamuusia
Esijälkiruoka: suklaata & mustikkaa
Pullamössöä
Miten maistui?
Odotukset ylittyivät alkupalojen innovatiivisuudessa. Alkuruuat jatkoivat samaa linjaa, mutta meijerituotteet ja leipä sekä peura laskivat vähän fiiliksiä. Leivän rakenne ei ollut suutuntumalta mielestäni tämän ravintolan tasoa, ei niin pullavaa ja ilmavaa kuin olisin kaivannut. Tulkitsimme myös kaikki, että peura oli leikattu suoraan, vaikka syyt menivät viistoon.
Jälkiruokien hyvä maku ja loistavat rakenteet antoivat uskoa takaisin, eikä kokemus ollut kokonaisuutena huono.
Kehitettävää
Seitsemästä ruokalajista jäi harmillisesti lievä nälkä.
Koimme erikoisen pitkät ja painavat aterimet sekä punaviinilasin muodon haasteellisiksi.
Vaikka annokset olivat pääasiassa hyviä, ei niistä syntynyt ihan sitä ”vau”-elämystä, jota odotimme.
Kehuttavaa
Annokset olivat pääsääntöisesti hyviä ja rakenteet olivat kunnossa.
Ruuassa näkyi hyvin suomalaisuus.
Musiikki, tunnelma ja kattaus kaikki tukivat toisiaan.
Palvelu oli korkeatasoista ja nopeaa