Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Karitsan paahtopaistia kevääseen

Pääsiäisen juhlapöytään kuuluu perinteisesti lammas tai karitsa. Tällä kertaa jaan helpon ohjeen näyttävälle karitsan paahtopaistille, joka sopii pääsiäiseen loistavasti.

Suomessa on saatavilla erittäin pehmeää Uuden-Seelannin karitsaa ja astetta sitkeämpää (mutta toki yhtälailla hyvää) kotimaista luomukaritsaa. Karitsan paahtopaistia voi löytää hintaan 20-30€/kg tuoreeltaan palvelutiskeistä, mutta sitä myydään myös pakastettuna. Minulla oli tässä reseptissä tuore Familian karitsan paahtopaisti, joka tulee Uudesta Seelannista.

Karitsa1

Vihannes-bulgurpeti

Tarvitset:
2dl bulguria
4dl kasvislientä
mausteita, kuten kuivattu korianteri, inkivääri ja sumakki
kourallinen retiisiä, sokeriherneitä ja kirsikkatomaatteja

Valmista näin:
Laita bulgur ja kasvisliemi kattilaan ja keitä hiljalleen 8-10 minuuttia. Leikkaa vihannekset pieneksi ja ripottele kypsän bulgurin sekaan.

Karitsa6

Jogurttikastike

Tarvitset:
2dl paksua maustamatonta jogurttia
1rkl kuivattuja yrttejä, esim. timjami ja rosmariini
1 valkosipulin kynsi raastettuna
1tl suolaa
1tl sokeria
1rkl oliiviöljyä

Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset, paitsi oliiviöljy, yhtenäiseksi kastikkeeksi. Tarjoillessa lorauta pintaan oliiviöljyä.

Karitsa4

Karitsan paahtopaisti kypsennys

Tarvitset:
2 karitsan paahtopaistia (150-220gper pala )
1,5tl suolaa (noin 7g)
öljyä paistamiseen

Öljy-mausteseos:
1rkl kuivattua timjamia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
3rkl oliiviöljyä
1rkl vastarouhittua mustapippuria

Valmista näin:
Suolaa karitsan paahtopaisti kaultaantaan ja laita pannu kuumenemaan. Lorauta pannulle hiukan öljyä ja paista karitsa joka puolelta, kunnes siinä on kauttaaltaan kaunis väri. Tässä kuluu noin 4 minuuttia.

Sekoita öljy-mausteseoksen ainekset yhteen ja valele seosta paiston jälkeen karitsan pintaan. Nosta paisti paistoastiaan yksinään tai bulgur-vihannespedille. Paista uunissa 140 asteessa noin 8-10 minuuttia. Jos sinulla on sisälämpötilamittari, voit täsmäkypsentää sisälämpötilan 54-57 asteeseen, oman mieltymyksen mukaan.

Nosta vuoka uunista ja odota vähintään 5 minuuttia, ennen kuin leikkaat lihan viipaleiksi. Huomioi leikatessa syiden kulkusuunta ja leikkaa poikkisyin. Syyt on helpompi tunnistaa ennen kypsennystä esimerkiksi siitä, miten rasva (valkoinen osa) kulkee syiden välissä.

Asettele viipaleet takaisin bulgurin-vihannespedille ja tarjoile jogurtti kastikkeen kera.

Karitsa3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?