Hyydytettävät juustokakut ovat monen suosikkikakkuja, eivätkä suotta, onhan niiden valmistaminen äärimmäisen helppoa. Harvemmin tulee kuitenkin tehtyä paistettua juustokakkua. Ensimmäisen paistetun juustokakkuni muistan tehneeni joskus yläasteikäisenä, itsetehdyn omenahillon seuraksi. Tällä kertaa ei ollut omenahilloa, mutta pakastin on vieläkin pullollaan viimekesän marjoja, joiden seuraksi kaipaan satunnaisesti jotain makeaa.
Tässä reseptissä haen kakulle hiukan kuohkean oloista rakennetta, jotta sitä on helppo syödä vielä kohmeiden marjojen kera. Makujen suhteen tämä juustokakku on neutraali mutta voit halutessa maustaa sen vaikka sitruunankuorella. Paistettu juustokakku kulkee joskus myös nimellä amerikkalainen juustokakku.
Hyydytetyn ja paistetun erot?
Paistetussa juustokakussa ei ole raaka kananmunaa kun taas hyydytetyssä voi olla. Tietenkään kypsennetyssä juustokakussa ei ole liivatetta tavalliseen verrattuna. Jos olet reissussa ja olet hiukan epävarma ruokaturvallisuudesta, kypsennetty juustokakku voi olla useinmiten turvallisempi valinta.
Paistettu juustokakku
Tarvitset:
250g mascarponea
2 kananmunaa
100g sokeria
1rkl maissitärkkelystä
pohjaksi:
100g keksejä tai myslipatukoita
50ml voita
Valmista näin:
Valmista pohja, eli riko muruiksi keksit ja kaada joukkoon sulanut voi. Sekoita hyvin, painele massa irtopohjalliseen kakkuvuokaan ja nosta kylmään.
Valmista seuraavaksi täyte. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota mascarpone, maissitärkkelys, keltuaiset ja puolet sokerista.
Vaahdota toisessa astiassa valkuaiset ja toiset puolet sokerista. Nostele valkuaisvaahto mascarponevaahdon joukkoon. Kaada massa kovettuneen keksipohjan päälle. Kypsennä kakku uunissa 16o asteessa noin tunnin ajan.
Anna kypsän juustokakun jäähtyä täysin ennen kakkuvuoan laitojen irrottamista. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla ja satokauden herkulla, mangolla.
Juustokakun seuraksi olisi sopinut myös hillot tai alkoholilla marinoidut marjat. Tomusokeri on kyllä aika kasari koriste, mutta näyttäähän se kuvissa kauniilta.