Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kotijuusto – juhlapöydän helmi

Olen valmistanut tarjottavia jos jonkinlaisiin kekkereihin. Menun suunnittelussa on kuitenkin aina omat haasteensa. Kotona pidettävissä juhlissa vastaan tulee yleensä tilan, astioiden tai ajan puute – varsinkin jos aikeena on tehdä mahdollisimman moni tarjottavista itse.

Pidimme pari viikkoa sitten kavereille pikkujoulut. Tarkoitus oli järjestää rento koti-iltama, jossa olisi tarjolla pientä käsin syötävää. Koska olin töissä samana päivänä, piti kaikki tarjoilut miettiä myös niin, että saisin tehtyä ne valmiiksi etukäteen.

Päädyin lopulta melko perinteiseen kaavaan. Tein muutaman suolaisen piirakan (munakoiso-tomaatti-pinaattipiiras, zucchini-fetapiirakka ja kinkku-hapankaalipiirakka), makean kuivakakun (tässä tapauksessa piimäkakun) sekä juustotarjottimen suolakekseineen ja pipareineen. Jotta juustotarjottimelta löytyisi kaupan juustojen lisäksi myös jotain itsetehtyä, valmistin itse kotijuustoa.

Kotijuusto voi kuulostaa vähän hifistelyltä tai vaikealta, mutta usko pois, se syntyy suhteellisen vaivattomasti. Kokeile vaikka!

Kotijuusto

1l täysmaitoa
0,5l piimää
1 sitruuna
suolaa ja halutessa muita mausteita (korianterin siemeniä, aniksen siemeniä jne…)

Kuumenna kattilassa maitoa kunnes se höyryää runsaasti (tai on n. 50 asteista, mikäli käytät mittaria). Lisää kattilaan piimä ja sitruunan mehu ja sekoita. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen seistä puolisen tuntia.

Tämän jälkeen kaada seos juusto- tai harsokankaalla vuorattuun siivilään ja lisää pinnalle suola. Purista kangas kasaan niin, että mahdollisimman paljon nesteestä tulisi ulos.

Jätä kankaassa oleva juusto esimerkiksi kahden kattilan väliin painoon ja jääkaappiin yön yli. Seuraavana päivänä ota juusto kankaan sisältä ja paista siihen pannulla kaunis väri molemmin puolin. Valmista!

Sileä omenahilloke

5 omenaa
1dl hillosokeria
1/2tl sitruunahappoa

Laita kokonaiset omenat uuninkestävään pataan ja paahda uunissa noin 200 asteessa tunnin ajan.

Kaavi paahtuneista omenoista kodat pois ja siirrä kattilaan. Lisää hillosokeri ja keittele hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää tämän jälkeen vielä sitruunahappo ja poraa sauvasekoittimella sileäksi hillokkeeksi.

Tarjoile hilloketta juustojen, paahtoleivän tai vaikka jälkiruuan lisäkkeenä.

Vinkki kiireisille joulutontuille: hillokkeen voi valmistaa jo hyvissä ajoin etukäteen. Kun purkitat hillokkeen kuumana puhtaisiin umpioitaviin purkkeihin, se säilyy pitkään pyhien jälkeenkin (jos siis onnistut pitämään herkkusuut loitolla)!

Suolakeksit

50g voita
50g piimää
165g vehnäjauhoja
1rkl nigellan siemeniä
suolaa

Kuutioi voi ja nypi jauhojen kanssa sekaisin. Lisää joukkoon piimä ja sekoita taikinaksi. Nosta taikina kylmään kovettumaan, mieluiten noin tunniksi.

Nosta taikina kylmästä ja kaulitse ohueksi levyksi. Sirottele taikinalevyn pinnalle suolaa ja nigellan siemeniä ja kaulitse ne kevyesti taikinaan kiinni.

Tee muotilla haluamasi muotoisia keksejä ja nypi haarukalla, mikäli lievä ritz suolakeksin ulkonäkö miellyttää. Paista keksejä uunissa 200 asteessa 5-8 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Anna keksien jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, jotta niistä tulee rapeita. Nämä suolakeksit säilyvät vähintään 2 viikkoa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?