Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Jääkaapin tyhjennys eli lauantaibrunssi

Pitkästä aikaa vapaa viikonloppu! Lauantaina aamulla heräillessä googlailin, mitä kivoja aamiaispaikkoja tai brunssipaikkoja Helsingistä löytyisi. Ja löytyihän niitä, mikään ei vain ollut pyhäinpäivänä auki.

Noh, onneksi kaappi oli täynnä ruokaa eikä kiirettä minnekään. Kahden hengen brunssikattaus syntyikin leppoisasti. Eikä lumituiskuun olisi ollut kiva muutenkaan lähteä tarpomaan. Aamupäivä kului mukavasti syödessä, ensin aamupuurot ja sitten pyttipannua ja salaattia (eli nimenmukaisesti, breakfast + lunch = brunch).

Lämmintä mannapuuroa marjoilla ja omenapaistoksella, mausteista pyttipannua ja parsakaalisalaattia. Kaikki nämä syntyi siitä, mitä keittiöstä löytyi.

lauantai brunssi

Vinkki: hyödynnä omatekoisella brunssilla kaikkia kaapin kätköihin unohtuneita raaka-aineita ja ajoita kaupassakäynti vasta brunssin jälkeen, niin vältät ruokahävikkiä.

Itsetehdyissä brunsseissa on muutamakin hyödyllinen juttu. Meillä on kauppapäivä tyypillisesti sunnuntai tai maanantai, mutta kaapista pitäisi kaikki vanhempi tavara syödä ensin pois. Mikä siis sen parempi keino tähän, kuin ruhtinaalinen brunssi. Esimerkiksi muutaman viikon takaa aquafabasta tehdyt marengit olikin jo korkea aika syödä (ja samalla sain vapautettua lasipurkit, joihin olisi tarkoitus laittaa happanemaan jotain hyvää). Jo avatusta kauramaidosta syntyi mitä loistavin mannapuuro ja tummuneista banaaneista ja vaurioituneista omenoista tuli hyvä paistos puuron kylkeen.

Banaani-omena paistos

1 banaani
1 omena
2rkl kookosrasvaa tai voita
1rkl sokeria tai hunajaa
ripaus suolaa, vaniljaa

Kuutioi hedelmät pieneksi, paista voissa ja hunajassa kunnes saavat pintaan hiukan väriä. Lisää mausteet ja nosta sivuun. Tarjoile puuron lisukkeena.

Vinkki: Banaanin maku muuttuu entistäkin makeammaksi paistettaessa, jolloin sillä voi makeuttaa jälkiruokia jos haluaa välttää lisättyä sokeria.

Mannapuuro

2dl Täysjyvä mannasuurimoita
6dl kauramaitoa tai muuta haluamaasi maitoa
1tl suolaa

Kuumenna neste, lisää suurimot jatkuvasti vispaten ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja tarkista maku. Huom: puurosta tulee helposti liian paksua jos sen antaa seistä liian kauan.

Parsakaali-salaatti

1 parsakaali
1 sipuli
1 porkkana
2rkl etikkaa
1rkl sokeria tai hunajaa
ripaus suolaa, laakerinlehti, maustepippuria

Ryöppää parsakaalin nuppuja puoli minuuttia kiehuvassa vedessä ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti. Kiehauta kattilassa etikka, sokeri, laakerinlehti, maustepippuri ja lisää joukkoon ohuelti viipaloidut sipuli ja porkkana. Anna jäähtyä täysin, yhdistä kaikki ainekset ja tarkista maku.

Tässä salaatissa parsakaalin kuuluu olla narskuvaa ja kirkkaan vihreää, eli älä keittele liikaa.

aitoa arkiruokaa

brunssi

 

mannapuuro

parsakaali lisäke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?