Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Hernekeitto – painekattila kokeilu

painekattilassa valmistettu hernekeitto
4l painekattila riittää hyvin 2-4 hengen ruokinataan

Nyt kun iso osa suomen kansasta on kotosalla työskentelmässä, on syytäkin tehdä ruokia, jotka ottavat tovin mutta palkitsevat maulla ja edullisuudella. Hernekeitto äärimmäisen aliarvostettu siihe nähden kuinka hyvää sekin on itse tehtynä. Itseasiassa, valmistus vaiheet eivät vie juuri aikaa, mutta herneiden kypsennys voi ottaa tovin. Ihan perinteisimpiin ohjeisiin tulee luullinen savupotka mutta koska se sattui olemaan loppu jostakin kumman syystä, päädyin nappaamaan kylmäsavuporo rouhetta. Jos nyt kasvisversion haluaa, niin sehän onnistuu jättämällä lihan pois. Kasvisruokailialle hernekeitto ilman lihaakin kuitu ja proteiini pitoinen ja makuakin saa esimerkiksi tuoreeltaan kuutioidulla sipulilla ja sinapilla.

Mutta eikö kaikki osaa jo tehdä hernekeittoa? Olen viime aikoina leikkinyt painekattilalla, joten päätin kokeilla millaisen maun ja rakenteen saan sillä aikaiseksi. Olen jo aiemmminkin todennut painekattilan tekevän selkeän eron makuun ja rakenteeseen esimerkiksi linssien kypsennyksen kohdalla.

Entäs ne klassiset lisäkkeet? tärkeää on huomioda että sipuliksi sopii parhaiten ns makea sipulia mutta sitä ei ole tähän vuoden aikaan juuri tarjolla, joten tavanomainen keltasipulikin käy. Sinapin kohdalla on monenlaisia näkemyksiä, mutta olen lukuisia kertoja todennut että perinteinen suomalainen sinappi sopii tähän. Miten suomalainen sinappi erottuu muista? Ranskalainen dijoni on väkevää ja makeuttamatonta, puolestaan amerikkalainen sinappi on etikkaista ja sopii kaiken fritatun kyyti pojaksi. Suomalainen sinappi on hyvinkin makeaa, jonka takia se sopii semmoisenaan useinpiin ruokiin.

tyypillinen esillepano

Hernekeitto painekattilassa

1ps herneitä (n.500g)
1l vettä
1 lihaliemikuutio
1ps kylmäsavupororouhetta
pippuria suoraan myllystä
Tuoretta sipulia kuutioituna
suomalaista sinappia

Liota herneet yön yli vedessä. Aamulla huuhtele ja kaada suurin osa vedestä pois. Laita herneet painekattilaan, lisää liemikuutio ja vesi. Laita painekattilan kansi päälle ja kuumennus. Kun painevettiili alkaa piipittämään, laske lämpöä niin että venttilii pysyy löyhästi auki. Silloin kattilassa on maksimi paine ja venttilii tasaa sitä tasaisesti. Kypsennä 2 tuntia, jonka jälkeen herne kypsää ja hiukan hajonnutta. Toki, lyhyempi kypsennys kävisi myös mutta silloin herneen makua ei uutu liemeen joka on kuitenkin olennainen osa hernekeittoa. Lisää sitten pororouhe ja anna kiehua vielä hetki kansi auki. Sammuta levy, tarkista maku ja mausta vastarouhitulla pippurilla. Tarjoile keitto pieneksi leikatun sipulin ja suomalaisen sinapin kera.

hernekeitto lisäkkeillä
Mikäs tämän ruuan vakio jälkiruoka on? siitä tulee resepti huomenna 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?