Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Helppoa kesäruokaa | Paahdetut naattivihannekset

Kotimaiset naattivihannekset ovat nyt parhaimmillaan. Ruoanlaittoon uudensadon kasvikset tuovat myös ihan oman fiiliksensä. Ne näyttävät jo ihan sellaisenaan niin kauniilta, ettei niille tarvitse juuri kummempia tehdä ja makukin on talven varastokasviksiin verrattuna aivan uskomaton. Onhan niillä tietysti hintaa, mutta onneksi on oma kasvimaa ja sen lisäksi vielä tuttujakin, jotka kasvattavat niin paljon kaikenlaista, että tarvitsevat kulutukseen apua.

Paahdetut naattivihannekset ovat kuin kuninkaalliset uunijuurekset 

Kävimme viime viikonloppuna Porvoon kupeessa tuttujen luona kylässä. Heillä on siellä aivan mieletön maalaistalo ja pihalla iso kasvimaa, hedelmäpuutarha, marjatarha, mansikkamaa ja omat kanatkin. Kyllä siinä oli kaupunkilaisille inspiraatiota kerrakseen! Lähdimme takaisin kotiin takakontti pullollaan vihanneksia ja pää täynnä ideoita oman pikku kasvimaamme hyödyntämiseen.

naattivihannekset

naattivihannekset

uudensadon porkkana

naattivihannekset

Valmistin tuoreet vihannekset yksinkertaisesti paahtamalla, jotta niiden kauneus ja omat maut pääsevät esiin. Nuorten naattivihannesten naatit ovat yleensä yhtälailla syötäviä, sellaisenaan tai kevyesti pinaatin tapaan paistettuna, mutta kasvaessaan naatteihin kehittyy kitkerä maku. Naattia kannattaa jättää myös vihanneksen/juureksen kantaan pieni, noin yhden senttimetrin tupsu, kauneussyistä 🙂

Naattivihanneksissa on toki jonkin verran renssattavaa. Jos pinnassa on paljon hiekkaa, on nopeinta laittaa vihannekset hetkeksi likoamaan veteen ja käsin möyhiä hiekka pois. Nuorilla vihanneksilla ja juureksilla on niin ohut kuori, ettei niitä tarvitse kuoria. Jotta erimalliset ja -kokoiset naattivihannekset kypsyisivät yhtä nopeasti, pidän hyvänä mittana noin peukalon paksuutta. Paksuimmat tapaukset otan halki pituussuunnassa ja lyijykynänpaksuiset pikkuporkkanat voivat olla kokonaisia.

naattivihannekset

Kvinoasalaatti

Paahdetut naattivihannekset

Tarvitset:
0,5kg naattivihanneksia/-juureksia (esim. sipulia, punajuuria, nauriita, porkkanoita, raitajuuria)
ripaus suolaa, oliiviöljyä ja hunajaa

Valmista näin:
Levittele puhdistetut ja tarvittaessa pilkotut vihannekset uunipellille. Ripottele päälle vähän suolaa, oliiviöljyä ja hunajaa.
Paahda vihanneksia uunissa 225 asteessa noin 6-10 minuuttia.

Tykkään kypsentää vihannekset korkeammassa lämpötilassa, lyhyen aikaa, jolloin pintaan tulee kaunis paahtunut väri, mutta vihannesten rakenteet eivät ehdi täysin katoamaan. Vihannekset pääsivät lautaselle tällä kertaa kvinoan, pinaatin ja tuoreiden kananmunien kanssa.

naattivihannekset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?