Suolaiset piirakat ovat helppoja tarjottavia ja säilyvät hätävarana pakkasessakin. Piirakoita leipoessani olen tarkkana siitä, että pinta saa paahtua tarpeeksi. Jos piirakka jää liian kosteaksi, on lopputuloksena usein vetelä ja mauton piirakka. Samoin kannattaa olla tarkkana siitä, että reunoista tulee rapsakat, jotta piirakkaan tulee hyvä suutuntuma.
Täytteiksi voikin laittaa melkein mitä vain, kunhan maut sopivat yhteen. Kermaviili ei ehkä nykyään kaikkein yleisin piirakkatäyte, mutta sen happamuus toimii suolaisessa piirakassa tosi hyvin ja joissakin tapauksissa voit käyttää kermaviiliä rahkan sijaan makeassa piirakassa. Olen muutenkin viimeaikoina tutkinut kermaviilin käyttömahdollisuuksia ja huomannut sen olevan ehkä hiukan unohdettu raaka-aine maun ja ominaisuuksien puolesta, kuitenkin alkujaan perunasalaatit ja sienisalaatit oli ihan tavallista tehdä kermaviiliin.
Tämän piirakan kruunaa kermaviilin lisäksi mehukkaat tomaatit joista tulee astetta maukkaampia kun ne paahtuvat kasaan. Tomaatin makua korostaakseni käytin myös tuoretta rakuunaa ja salviaa omalta kasvimaaltani. Juustoa piirakka ei kaipaa, sillä kermaviili, tomaatti ja yrtit tuovat itsessään runsaasti makua.
Tomaattipiirakka
Tarvitset:
1 kpl Myllynparas ruokapiirakkataikinaa*
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
4 kypsää tomaattia (esim. Nams*)
1 kourallinen yrttejä, tällä kertaa oli salviaa ja rakuunaa
1 valkosipulin kynsi
suolaa, pippuria, oliiviöljyä
Valmista näin:
Painele piirakkapohja piirakkavuokaan ja nosta taikinaa hiukan vuoan reunoille.
Viipaloi tomaatit ja silppua krouvisti yrtit ja valkosipuli. Yhdistä kermaviili, valkosipuli, yrtit, suola ja pippuri. Kaada kermaviiliseos piirakkapohjan päälle ja asettele pinnalle tomaatit. Viimeistele tilkalla oliiviöljyä ja paista uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia. Kun piirakka on valmis, voi pintaan paahtaa kauniin värin grillivastuksilla tai korkeammalla lämmöllä.
Tarjoile piirakka mieluiten täysin jäähtyneenä, jotta maut ehtivät kehittyä ja tasaantua. Piirakan valmistuksen voi seurata myös videona.
*Tuotteet saatu blogin kautta
Huhhuh, tätä pitää kyllä tehdä! eikä tämän simppelimpää voi olla.. oma ”bravuuri” on ollut sipulipiiras (eli saattaa sisältää kyyneleitä). 😀 Kiinnostavia kokkailuja muutenkin, otin blogisi seurantaan!
Moikka Jenna,
Ajatuksenani on että reseptien lisäksi olisi informativisuutta ja joskus instavideokin että tekevälle olisi helppoa saada inspiraati.
Alkuun mietin kans että tekisin reseptit ilman määriä kun jokaisella on vähän oma näkemys 🙂
Kiitos kun aloit seuraamaan, arvostan myös palautetta jos kaipaat jostakin tietystä jutusta ohjetta.