Sain Versofoodilta testiin uudempia Härkistuotteita. Tällä kertaa käytössäni oli Texmex-makuinen Härkis, josta lähdin kuitenkin tekemään ihan jotain muuta, kuin mihin nimi viittaa.
Halusin laittaa Härkiksestä jotain todella perinteistä ja täyttävää eli stroganovia. Alunperinhän stroganov on todella lihaisa ja kermainen kastike, joten sitä ei ole kovinkaan helppoa jäljentää vegaaniseksi. Härkiksellä valmistamastani stroganovista tuli kuitenkin sen verran maittavaa, että päätin jakaa ohjeen täällä blogissa.
Vegaaninen stroganov
Tarvitset:
1pkt härkistä
1 prk tomaattimurskaa
1 sipuli pieneksi kuutioituna
1 valkosipulin kynsi
1 suolakurkku ja hiukan sen lientä
1dl kauramaitoa
2-3rkl punaista palmuöljyä tai kookosöljyä
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, laakerin lehti
Valmista näin:
Kuutioi sipulit ja kuullota tilkassa öljyä, lisää joukkoon laakerin lehti ja paprikajauhe. Lisää pataan tomaattimurska ja kauramaitoa ja anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon kookosöljy, härkis ja sekoita varoen.
Spelttirouhelisäke
Tarvitset:
3dl spelttirouhetta (Sun spelt)
5-6dl vettä tai kasvislientä
oliiviöljyä
suolaa
Valmista näin:
Keitä spelttiä kasvisliemessä noin 10-15 minuuttia ja anna vetäytyä vähän aikaa. Lisää joukkoon suola, öljy, sekoita ja tarjoile.
Selleri-kurkkulisäke
Tarvitset:
1/3 kurkkua
1 varsiselleri
1rkl mietoa etikkaa
suolaa, sokeria
Valmista näin:
Kuutioi kurkku ja selleri, lisää loput ainekset. Sekoita hyvin ja anna marinoitua hetki ennen tarjoilua.
Härkiksen rakenne sopii tuhtiin kastikkeeseen hyvin ja vaikka kyseessä onkin vegaaninen kastike, ei mausta tai täyttävyydestä tarvitse tässä tapauksessa tinkiä. Lisäkkeet olivat myös tähän aika nappivalintoja. Spelttirouhe on tavallaan ruokaisampaa kuin vaikkapa perunamuusi, joka ehdottomasti sopisi myös stroganovin seuraksi.
Saiskos tähän vähän tarkennusta? Sipuli kuullotetaan siis ”tilkassa öljyä”. Tarkoittaako se palmu- tai kookosöljyä, jota tulee ohjeen mukaan 3 rkl? Ja ”tilkka” sisältyy tuohon 3 rkl:een? Vai tuleeko jotain muuta öljyä sipulin kuullottamiseen?
MOikka Hilkka,
Pahoittelen huonoa tarkennustani mutta voit käyttää osaa palmu/kookos öljystä.
Rasvan määrää voi muokata oman maun mukaan, jotta se sopii ruokailian mieltymyksen mukaan 🙂