Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Grilliruokaa koreasta|Bulgogi

Monelle suomalaiselle korealainen ruoka on hyvin vierasta. Muutaman viime vuoden aikana kiinnostus korealaista ruokakulttuuria kohtaan näyttää kuitenkin kasvaneen. Itselleni korealainen keittiö on tullut vasta hiljattain tutummaksi. Olen kuitenkin aina pitänyt korealaisesta makumaailmasta, sillä ruoissa on tunnetusti syvät ja vivahteikkaat maut. Hapankaalin ja fermentoitujen ruokien ystävänä kimchikin on erityisesti lähellä sydäntäni.

Yksi ehkä tunnetuimmista ja maistuvimmista korealaisista ruoista on bulgogi, joka on käytännössä marinoitua ja grillattua tai paistettua naudanlihaa erilaisin lisukkein tarjottuna. Vaikka bulgogi käsittääkseni mielletään Koreassa talviruoaksi, sopii se mielestäni hyvin suomalaiseen kesään – ei siksi, että kesämme muistuttaisi enemmänkin talvea, vaan siksi, että bulgogi sopii grillaukseen loistavasti. Tällä kertaa valmistin bulgogia flat iron steakista ja sääolosuhteiden pakosta sisätiloissa pannulla. Vinkkinä kuitenkin juhannukseen, bulgogi paistuu äärimmäisen hyvin myös muurikalla.

bulgogi1

Bulgogiresepti

Tarvitset:
500g mureaa naudan osaa (ulkofilee, sisäfilee, flank steak, flat iron steak, skirt steak)
1 sipuli
1 valkosipili
1 porkkana
1 omena tai päärynä
60g soijaa
30g tummaa sokeria
1rkl seesamöljyä

viimeistelyyn kevätsipuli tai ruohosipuli ja seesaminsiemiä

Valmista näin:
Leikaa sipuli, porkkana, omena ja valkosipuli pieneksi. Leikkaa myös liha, mutta jätä se vähän isommiksi paloiksi. Laita leikatut rehut ja lihat kulhoon ja lisää joukkoon loput ainekset. Anna seoksen marinoitua vähintään tunnin verran tai vaikka seuraavaan päivään asti.

Kuumenna pannu kuumaksi, lisää loraus jotain paistoöljyä halutessa ja lisää sitten bulgogia, mutta vain sen verran kun aiot syödä nyt. Paistele hetki, eli kunnes liha omaan makuusi sopivan kypsyistä ja siirrä tarjoiluastiaan. Videostani näkee myös yksinkertaisuudessa kuinka homma hoituu.

bulgogi2

Tämä satsi oli niin runsas, että siitä riitti seuraavan päivän työevääksikin. Tästä reseptistä riittää siis hyvin 3-4 ruokailijalle, jos lisäkkeet ovat kunnossa. Jos olet siis kahden hengen taloudessa, älä paista kerralla koko satsia vaan vain osa, koska tämä ruoka on parhaimmillaan juuri valmistettuna.

Lisäkkeiksi laitoin kimchiä ja paksoita, joita löytyy hyvin ainakin etnisistä marketeista ellei jopa isommista ruokakaupoistakin. Kimchiä voi tehdä myös itse, mutta ensin pitäisi olla kiinankaali sesongissa, jotta esimerkiksi 2-3kg satsin voisi tehdä kohtuulliseen hintaan. Paksoi on käytännössä kuin mikä tahansa vihannes, paistettuna, höyrytettynä tai ryöpättynä salaatissa tämä vihannes tuo hyvää suutuntumaa.

bulgogi3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?