Tiesitkö, että ensimmäinen pasta, joka tuotiin Italiaan Marco Polon mukana Kiinasta, oli riisijauhoista tehty? Vaikka vehnästä tehdystä pastasta on sittemmin tullut länsimaissa yleisin versio, löytyy pastaa nykyään myös pavuista, riisistä ja vihanneksista valmistettuna. Harva maistamani gluteeniton pasta on kuitenkaan ollut rakenteeltaan ja maultaan perinteisen vehnäpastan kaltaista.
Kun maistoin töissä ensimmäistä kertaa Gluto tuorepastaa, en olisi aavistanut niiden olevan täysin gluteenittomia. Kiinnostuin tuotteesta ja päätin otta yhteyttä itse tuottajaan, jotta voisin tutustua Glutoon syvemmin. Mielenkiintoissta kyllä, Gluto pastaa valmistetaan Suomessa Sörnäisten Tukkutorilla. Tällä hetkellä pastaa myydään ainakin Stockmannin Herkussa. Pastat ovat myös täysin vegaanisia ja soijattomia, mutta tätä ei voisi ulkonäöstä tai mausta päätellä. Mitä Gluto pastassa sitten on? Yksinkertaisuudessaan riisijauhoja, maissijauhoja ja vettä, ei sen kummempaa.
Gluto pastaa valmistetaan eri mallisina ja myös kasvistäytteisinä ravioleina. Koska ravioleissa itsessään on jo paljon makua, suosin niiden kanssa yleensä ohuita öljykastikkeita tai kokoon keitettyjä liemiä kermaisten kastikkeiden sijaan.
Raviolit helposti
Tarvitset:
1ps Gluto ravioleja*
1 sitruunan kuori ja mehu
1 sipuli varsineen
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
kourallinen babypinaatin lehtiä
*halutessa parmesaania tai ravintohiivaa
Resepti:
Laita vesi kiehumaan ravioleja varten ja lisää siihen suola. Laita raviolit kiehuvaan veteen ja kypsennä noin 3 minuuttia. Pilko sipuli suikaleiksi ja laita paistumaan pannulle. Viipaloi sitten sipulin varsi ohuelti, raasta sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu. Lisää raviolit pannulle sipulin seuraksi ja lisää loput ainekset. Mausta vielä rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Pyöritä ravioleja muutama minuutti pannulla, jotta maut jäävät pastan pintaan. Tarjoile sitten esimerkiksi parmesaanin ja babypinaatin kera.
Tästä ohjeesta löytyy myös video, käy ihmeessä katsomassa!
*Tuote saatu blogin kautta