Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tofu falafelit | Astetta helpommat kasvispullat

Olen falafeleja tehnyt monta kertaa ja taikinahan on yksinkertaisuudessaan kikherneitä, mausteita ja hiukan vehnäjauhoja. Kun falafelit tehdään itse alusta loppuun, täytyy nähdä vähän enemmän vaivaa, jotta saadaan maku ja rakenne kohdilleen.

Fast food & Café -messuilla törmäsin työtuttuuni Göraniin ja sain mukaani hiukan Jalotofua ja falafelmixiä. Sain siinä samalla kuulla ohjeen loistaviin tofulla tuunattuihin kasvispulliin tai falafeleihin, joissa on käytetty valmista falafelmixiä. Tietysti täytyi myös itse kokeilla reseptiä, joka ei tosiaan vaatinut kuin kolme ainesosaa. Alkuperäinen resepti löytyy jalotofun sivuilta.

Mikä tekee näistä tofu falafeleista kokeilun arvoisia? Ainakin helppous ja muokattavuus. Jos tehdään falafelit alusta loppuun kikherneistä, pitää olla maustekaapissa hyvä valikoima. Falafelmix vähentää ostettavien aineiden kirjoa ja helpottaa työvaiheita, jos tarkoituksena on esimerkiksi kokata kaverin luona tai kiireessä.

Lisäksi tofu tekee falafeleistä hiukan kosteampia. Tavallisesti falafelit voivat olla helposti murenevia, mutta tofulla rakenne on enemmän jauhelihapullan tyyppinen. Tofu antaa myös lisää ruokaisuutta ja täyttävyyttä.

falafel2

Tofu falafelit

Tarvitset:
1/2 pkt Jalotofua
1/2 ps Urtekramin falafelmixiä
2 dl nestettä (kasvislientä tai vettä)
suolaa
mausteita, esim. savupaprika ja juustokumina
öljyä

Valmista näin:
Murenna tofu kulhoon, lisää sekaan loput ainekset ja sekoita massaksi. Muotoile massasta pieniä palloja ja paista öljyssä kunnes niissä on kaunis väri.

Tarjoile falafelit mahdollisimman pian, koska ne jäähtyvät kohtuullisen nopeasti. Käyttämäni falafelmix sisältää jo itsessään mausteita, joten ole maltillinen lisätessäsi suolaa ja muita mausteita.

Falafelmix sitoo aika hyvin nestettä, joten sitä voi käyttää esimerkiksi kananmunan sijaan kasvispihveissä parantamaan rakennetta.

falafel3

Vegetsatsiki

Tarvitset:
1 prk kaurafraicea tai soijajogurttia
1/2 kurkku
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Valmista näin:
Raasta kurkku ja valkosipuli ja nosta siivilään valumaan. Lisää kurkun joukkoon ripaus suolaa, ja puristele kevyesti jotta nestettä irtoaa enemmän.

Anna kurkkuraasteen valua noin 15 minuuttia ja purista ylimääräinen neste pois ja siirrä kulhoon. Lisää joukkoon kaurafraice tai soijajogurtti, oliiviöljy, pippuri ja sekoita. Tarkista maku ja tarjoile esimerkiksi falafelien kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?