Intialainen ruoka on tullut tutuksi jo lapsuuden kodissani. Dosa-lettu onkin vakiinnuttanut paikkansa ruokapöydässämme. Dosa on liotetusta riisistä ja linsseistä hapattamalla tehty lettu, joka on Intiassa esimerkiksi yleinen katuruoka tai osa isompaa ateriaa.
Vaikka liotukseen ja hapattamiseen meneekin aikaa, on dosan tekeminen muuten varsin helppoa. Gluteeniton, maidoton ja kananmunaton lettu on hyvin monikäyttöinen ja taipuu tarvittaessa vaikka tortillaletun korvikkeeksi.
Dosan voi tehdä monella eri tavalla, mutta itse käytän lapsuudestani tuttua perusohjetta. Tällä kertaa täytteen virkaa toimittivat kikhernepaistos sekä valkohomejuuston jämät.
Dosat
1 osa linssejä
1 osa riisiä
2 osaa vettä
suolaa
Liota linssejä ja riisiä yön yli. Kaada hiukan ylimääräistä nestettä pois ja aja blenderillä tai tehokkaalla sauvasekoittimella sileäksi velliksi. Taikinan tulisi olla jotakuinkin jugurtin paksuista.
Peitä taikinakulho ja anna taikinan hapattua huoneenlämmössä vielä noin 6 tuntia.
Kuumenna öljy pannulla ja nostele kauhalla taikinaa pannulle. Paista lettuja molemmin puolin, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Helppo kikhernepaistos
2dl kikherneitä liotettuna ja keitettynä
1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 sipuli
Mausteita maun mukaan, esim. garam masala, curry, kumina ja sitruunan kuori
Leikkaa sipuli, porkkanat ja kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Paista niitä pannulla oliiviöljyssä, lisää mausteet. Kun mausteet ovat hiukan paahtuneet lisää joukkoon kikherneet ja paista kevyesti.
Tarjoile dosat lämpiminä täytteen ja juuston kanssa. Muita hyviä lisäkkeitä voisivat olla chutney tai vaikka raitakastike.
Hauskaa sunnuntai-iltaa!