Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ciabatta – se maailman syödyin leipä?

ciabatta historia
Vaikka ciabattaa syödään ympäri eurooppaa, on se alunperin italiasta. Reseptejä ja variaatioita on lukuisia mutta pääosin leipä on hiiva pohjainen, vehnään tehty ja pitkään kohotettu. Muistan että yleisesti mitä tahansa vaaleaa leipää kutsuttiin aikanaan ciabataksi ku työskentelin muutaman etnisen kokin kera. Tämä voi tarkoittaa että leivän suosio on niin suuri ettei ihan alkuperäistä versiota voi kovin helposti löytää.
ciabatta ohje
Ciabatta
5-6dl vehnäjauho
2dl vettä
1/2ps kuivahiivaa
1tl suolaa
1rkl öljyä
Yhdistä ensin kaikki kuivat ainekset, sekoita hyvin ja kaada sitten vesi ja sekoita minuutti. Peitä taikina sitten 30-40 minuutiksi. Vaivaa sitten taikinaa voimakkaasti 8-10 minuuttia eli kunnes taikina irtoilee astian reunoilta. lisää sitten öljy ja levitä se taikinan pintaan ja astian reunoille. Peitä sitten astia ja anna kohota 1,5-2 tuntia. Kaada kaksinkertaistunut taikina jauhotetulle tasolle ja jaa taikina kahteen osaan. Kääntele taikina muutaman kerran reunoiltaan yli toistensa ja nosta taikina sitten leivinpaperille ja jauhota kevyesti. Peitä ja kohota vielä 30 minuuttia. Kuumenna uunia sillä välin 230 asteeseen niin että uunin pohjalla on vesiastia. Nosta leivinpaperilla oleva taikina uunipellille ja nosta se uuniin. laske lämpötila 200 asteeseen ja Paista sitten noin 30-40 minuuttia. Halutessa käännä uunipelti puolessa välissä.
CIABATTA RAKENNE
Jos leipä on lähellä sydäntäsi, voit haluta vilkaista tämän pehmeän leipä reseptin, joka sopii mm. hamppareihin tai sänkkäreikin. Tämä sänkkäri sopii myös erillaisin sänkkäreihn mutta ajattelin tehdä eräänlaisen lihapulla subin, joten stay tuned.

2 vastausta

    1. Moikka Jari,
      Ihan totta tuo. Chiabatassa pitäs olla löysä taikina joka jotta saadaan isot kuplat jne.
      Tien tämän lähinnä helpommaksi versioksi… Kiitos kommentista ja koitan tehdä paremman postauksen joskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?