Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Chiapuuro ja annoona

Mielenkiinnon vuoksi päädyin nappaamaan kaupasta mukaani annoonan. Tämä trooppinen hedelmä on ainakin itselleni vielä aika tuntematon, muutaman kerran olen syönyt ja laittanut annoonasta ruokaa, mutta lähinnä pakastesoseesta tai kylmäpuristetusta mehusta. Tuore hedelmä on siis eri tarina ja annooniakin on erillaisia. Oka-annoona, joka tunnetaan myös nimellä graviola, on hiukan kookkaampi ja pinnasta piikkikäs verrattuna tähän tavalliseen annoonaan.

Annoonan terveysvaikutuksista löytyy myös paljon artikkeleita ja mielipiteitä, näihin en tosin ole itse tarkasti perehtynyt, joten en niihin nyt tässä paneudu.

Chiapuuro annoonalla
2 annosta

4dl kasvimaitoa (käytin itse kauramaitoa)
0,75dl chia siemeniä
2rkl kookoshiutaleita
kourallinen punaisia viininmarjoja pakkasesta
1 annoona

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi annoona ja anna turvota 30-45min.

Halkaise annoona ja poista siemenet. Lusikoi hedelmän sisus ja nosta hetkeksi pakkaseen.

Lado kerroksittain chiapuuroa ja annoonan hedelmälihaa laseihin ja koristele muutamalla mantelilla.

Käyttö?

Annoona on aika makea, vähän jopa vanilijainen. Sen maku itseasiassa muistuttaa etäisesti banaania tai ananasta. Annoonan hedelmäliha voi olla rakenteeltaan vähän limaista, mutta muuttuu lyhyessä pakastuksessa hiukan banaanijäätelön kaltaiseksi, jolloin sitä on kiva syödä.

Annoona sopii hyvin smoothieen, tuorepuuroon tai vaikka sorbettiin, ja tietysti sellaisenaan. Pehmeän makunsa ja rakenteensa puolesta voin kuvitella annoonan myös suolaisissa ruoissa, esim. salsassa tai mausteisen kookoskastikkeen seassa tuomassa makeutta. Miksipä ei myös leivonnassa sokerin tai banaanin sijasta?

Satokausi?

Annoonan satokausi on suomessa marraskuusta maaliskuuhun, ja tietääkseni ne tulevat Espanjasta ja Israelista. Annoonan kilohinta voi vaihdella 6-15 euron välillä (vertailun vuoksi, oka-annoonan kilohinta voi olla jopa 40-60 euroa). Kun valikoit hedelmää, suosittelen valitsemaan yksilön, joka on kypsää mangoa hiukan kovempi, jolloin hedelmä on helpompi käsitellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?