Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Carbonara | Klassikkopasta moneen makuun

carbonara

Aina ei jaksa työstää ruokaa hienommaksi kuin se on. Carbonara on pastoista yksi suosikkini, vaikka se onkin hyvin yksinkertainen. Carbonarasta löytyy yhtä monta variaatiota kuin on tekijöitäkin ja kokeilemalla löytää twistit ja tavat, joilla pastasta tulee omaan makuun sopivaa.

Pancettaa vai pekonia? Tästä voi olla montaa mieltä, mutta Suomessa pekonia on helpommin saatavilla ja siksipä useimmiten valmistan carbonaran pekonilla. Omasta mielestäni pekonin kuuluu olla hyvin rapeutunut, mutta toiset tykkääväät jopa melkein palaneesta

Ei kermaa? Italialaiset muistuttavat tavallisesti, ettei carbonaaraan kuulu kerma. Silti Suomessa carbonata valmistetaan usein kermaan. Itse tykkään käyttää nesteenä valkoviiniä, joka antaa myös hyvin makua.

Mitä juustoa? Monet ovat sitä mieltä, että parmesanilla tulee hyvää, mutta gruyerillä vieläkin parempaa carbonaraa. Kuitenkin mikä tahansa voimakkaan makuinen juusto toimii. Ennen käytin pääasiassa Västerbottenin juustoa, mutta sitten yhteistyökuvioiden myötä löysin suomalaisen Aito Cheddarin, jota saa myös pitkään kypsytettynä (vintage). Tällaisia kovia kotimaisia juustoja ei ole liian suurta kirjoa tarjolla, vaikka voisin kuvitella sille hyvän markkinaraon.

Carbonara

Tarvitset:
150 g kuivapastaa (tässä käytin Rummon fusillia)
50 g pekonia
1 pieni sipuli
1 valkosipuli
2 dl valkoviiniä
50-100 g voita
30-50 g raastettua hyvin kypsynyttä juustoa, kuten Aito Cheddaria*
1 kananmunan keltuainen
kourallinen persiljaa
suolaa, pippuria

Valmista näin:
Leikkaa pekoni, sipuli ja valkosipuli pieneksi. Laita kylmälle pannulle pekoni ja pannu lämpenemään. Kun pekonista on rasva sulanut ja kunnon rapeus pinnassa, lisää pannulle sipulit. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää valkoviini ja anna kiehua kokoon. Lisää siten pasta ja voi ja laske lämpöä. Sekoittele hyvin. Lisää lopuksi juustoraastetta, kananmunan keltunainen, persiljaa ja myllystä jauhettua mustapippuria.

Annostele pasta lautasille ja ääntä kohti. Kurkun huuhtoi kesäisä Pinot Grigio by Charles Smith.

Tästä kokkailusta löytyy myös video.

*Tuote saatu blogin kautta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?