Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Borssikeitto | Punajuurinen klassikko

Borssikeitto kuuluu eittämättä keittosuosikkeihini. Se sisältää monia lempikasviksiani, kuten kaalia ja punajuurta ja on lisäksi näyttävän punertava.

Borssilla on pitkät perinteet esimerkiksi Ukrainassa, Venäjällä ja Puolassa, ja siitä löytyy monia eri versioita: kylmänä tai lämpinänä, lihalla, kalalla tai kokonaan kasviksilla. Borssikeiton tunnuspiirre on punajuuren värittämä kauniin punainen liemi, mutta borssikeitosta on olemassa vihreäkin versio, joka tehdään muun muassa suolaheinällä ja pinaatilla. Perinteiseen borssiin kuuluu punajuuren lisäksi muitakin kasviksia, kuten sieniä, kaalia ja papuja ja se tarjoillaan pehmentävän smetananokareen kanssa.

Oma versioni borssikeitosta on perinteitä mukaileva, eli kasvispohjainen. Vaikka smetana sopiikin keittoon loistavasti, päätin tehdä tällä kertaa borssille vegaanisen smetanan kaltaisen tahnan. Ukrainassa borssikeiton kylkeen kuuluu myös perinneleipä tai pasteijat, mutta itse sulatin keiton seuraksi pakkasesta aikaisemmin leipomaani leipää.

borssikeitto2

Vegaaninen Borssikeitto

Tarvitset:
1 kukkaalin varsi
3 lehteä valkokaalia
2 porkkanaa
1 sipuli
1 punajuuri
1 valkosipulin kynsi
Mausteet: kuivattuja yrttejä, suolaa, pippuria, etikkaa, sokeria
halutessa kypsiä papuja tai linssejä

Valmista näin:
Pese ja kuori porkkana, sipuli, punajuuri ja kaalinvarsi. Laita kuoret kattilaan noin litraan vettä ja keitä hiljalleen.

Sillä välin leikkaa kaikki vihannekset ohuiksi tikuiksi. Kun kaikki on saatu leikattua, siivilöi kasvisliemi toiseen kattilaan keiton pohjaksi. Lisää liemeen ensin punajuuri, koska se on kovinta ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää sitten loput ainekset ja anna kiehua vielä 5 minuuttia. Lisää keittoon makuja eli yrttejä, suolaa, pippuria, etikkaa ja sokeria ja nosta kattila levyltä. (Tässä vaiheessa voit lisätä joukkoon myös kypsät linssit tai pavut, jos haluat niitä käyttää.)

Jätä keitto jäähtymään. Keiton voi syödä myös lämpimänä, mutta suosittelen silti välissä jäähdyttämään keiton ja lämmittämään se sitten uudestaan. Jäähtyessään keiton maut saavat rauhassa kehittyä, jolloin siitä tulee vieläkin paremman makuista.

Tofu-valkosipulitahna

Tarvitset:
100g tofua
2dl öljyä
1 valkosipulin kynsi
1rkl sinappia
1tl suolaa
1tl sokeria
1tl etikkaa

Valmista näin:
Poraa sauvasekoittimella kaikki paitsi öljy tahnaksi. Lisää öljy vähitellen ja jatka poraamista, kunnes tahnan rakenne on kauniin paksua ja sileää. Tarjoile tätä keiton päällä ja esimerkiksi leivän kera.

borssikeitto3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?