Parempi puoliskoni kestitsi viikonloppuna perhettään ja innostui kokkailemaan jotain vähän erikoisempaa tarjoiltavaa kahvipöytään. Myönnettäköön, että lopputulos oli oikein näyttävä ja makoisa.
Kuvan bataattipiirakka on viljattoman pohjansa ansiosta gluteeniton. Makea bataattipohja ei kuitenkaan makunsa puolesta häviä perinteiselle suolaiselle piirakkapohjalle. Inspiraatio on lähtöisin internetin ihmeellisestä maailmasta, josta vastaavia ohjeita löytyy ainakin perunapohjalla. Piirakan voi tehdä tavalliseen vuokaan, mutta näyttävämmän lopputuloksen saa, kun käyttää irtopohjavuokaa.
Gluteeniton bataattipiirakka
Pohja:
1 isohko bataatti
2rkl oliiviöljyä
Täyte:
7 kananmunaa
150g fetajuustoa
150g tuoretta babypinaattia
1 keltasipuli
1 tomaatti
suolaa, pippuria ja tinjamia mausteeksi
Kuori bataatti ja viipaloi se ohuehkoiksi, pyöreiksi viipaleiksi. Lisää kuumalle pannulle tilkka oliiviöljyä ja paista bataattiviipaleita molemmin puolin pannulla, kunnes ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet hiukan. Siirrä paistetut viipaleet sivuun odottamaan.
Ruskista samalla pannulla kevyesti silputtu sipuli. Lisää sekaan pestyt ja kuivatut pinaatit ja kääntele pannulla muutaman kerran. Mausta maun mukaan suolalla, pippurilla ja tinjamilla.
Riko syvään astiaan kaikki kananmunat ja vispaa keltuaiset rikki. Murenna joukkoon fetajuusto, lisää sipuli-pinaattipaistos ja sekoita.
Öljyä irtopohjavuoka kevyesti ja vuoraa pohja paistetuilla bataattiviipaleilla. Anna bataattien mennä tarvittaessa limittäin, jotta pohja peittyy kokonaan. Asettele viimeiset viipaleet vuoan reunoille mahdollisimman tiivisti.
Kaada täyte bataattipohjan päälle ja leikkaa pinnalle muutama viipale tomaattia. Paista piirakkaa 180 asteessa noin 40 minuuttia. Piirakka irtoaa vuoasta nätisti, kun sen antaa vetäytyä hieman. Parhaimmillaan se on vielä vähän lämpöisenä.