Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ateria padassa – Helppo papupata

Papupata

Kesällä tuli syötyä paljon raikkaita, rouskuvia salaatteja. Nyt syksyn tullen olen kääntänyt toisen vaihteen. Kylminä vuodenaikoina keho tuntuu luonnostaan kaipaavan lämpöisiä ja täyttäviä ruokia, ja uuni onkin ollut viimeaikoina kovassa käytössä. Paahdetut juurekset, mausteiset keitot ja pitkään haudutetut pataruoat maistuvat juuri nyt erityisen hyviltä.

Hulluilta päiviltä mukaan tarttui vain yksi kovasti kaivattu juttu – nimittäin Le Creusetin pata. Erilaisia uunivuokia meillä oli kyllä riittämiin, mutta kunnolliselle padalle oli keittiömme kaapeissa iso aukko. Pitkä odotus palkittiin, sillä halusin nimenomaan laadukkaan padan, joka kestää kovassakin käytössä vuosia. Ensimmäisenä kokeiluna syntyi tuhti ja tomaattinen papupata, joka saa hautua ja maustua rauhassa yön yli. Aamulla papupata onkin jo valmista.

le creuset

Helppo papupata

2dl kuivattuja rosecoco-papuja
2dl kuivattuja kikherneitä
2dl kuivattuja adukipapuja
4rkl tomaattipyrettä
2rkl mausteita (kokonaisia pippureita, fenkolinsiemeniä, savupaprikaa, laakerin lehtiä jne…)
5 perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
2 maissin keskivartta
vettä niin, että peittyy

  1. Liota papuja yön yli.
  2. Huuhtele liotettuja papuja muutaman kerran, laita pataan, lisää pyre, mausteet ja sekoita.
  3. Lisää loput ainekset, sekoita hiukan ja laita kansi päällä uuniin yöksi 90-100 asteeseen.

Valmista pataa voi syödä semmoisenaan tai esimerkiksi keitetyn riisin kera. Suolaa ohjeessa ei ole tarkoituksella, sillä suola kannattaa lisätä vasta tarjoiluvaiheessa. Kypsentäessä suola voi hidastaa papujen kypsymistä, jolloin pavut saattavat jäädä koviksi. Sitä emme halua!

Tämä ohje on yksinkertainen perusresepti, jota voi muunnella mihin tahansa suuntaan oman maun ja fiiliksen mukaan. Voit vaikkapa käyttää nesteenä viiniä, kasvis- tai lihalientä tai tuhdimpaan lopputulokseen kookosmaitoa. Tai mikset maustaisi esimerkiksi espanjalaisittain: oliiveja, kanalientä, maustepippureita, yrttejä, tarjoiluvaiheessa loraus oliiviöljyä? Eihän pataruoan tarvitse tylsä olla!

Rapea kaalisalaatti sopi myös oikein hyvin tuhdin ja lämpimän papupadan seuralaiseksi.

papupata

papupata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?