Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Appelsiininen jäätee

Jääteen mieltää usein kesäiseksi vilvoittavaksi juomaksi. Sesongin sitrushedelmistä tehty jäätee sopii kuitenkin hyvin myös virkistäväksi talvijuomaksi. Hedelmäisen jääteen plussa on myös se, ettei siihen tarvitse lisätä sokeria, ja aineksetkin ovat yksinkertaisia. Jäätee on myös terveellisempi vaihtoehto limsalle.

Jääteen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei teestä pääse tulemaan liian kitkerää. Siksi haudutusaikoja ja -lämpötiloja kannattaa noudattaa tarkasti. Muutenhan jääteen valmistaminen käy käden käänteessä.

tee1

Appelsiininen jäätee

Tarvitset:
1 appelsiini
1rkl vihreän teen lehtiä tai vihreä tee pussi
0,5l vettä

Valmista näin:
Kuumenna tee noin 70-76 asteiseksi ja lisää tee siihen. Anna teen hautua kolme minuuttia ja siivilöi teelehdet tai teepussi pois.

Raasta toiseen astiaan appelsiinin kuori ja purista appelsiinista mehu. Kun tee on jäähtynyt alle 30 asteiseksi, lisää siihen
appelsiinin kuori ja mehu ja nosta kylmään. Siivilöi jäätee pulloon kun se on ollut kylmässä vähintään pari tuntia. Tarjoile muutaman päivän kuluessa.

Tällä ohjeella jääteestä tulee raikas ja appelsiininen. Jos tykkää makeammasta jääteestä, voi toki lisätä joukkoon sokeria oman maun mukaan.

Vinkkejä

Haudutuslämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana ja käyttää vaikkapa mittaria. Jos vesi on liian kuumaa, muuttuu vihreä tee kitkeräksi. Jos vesi on liian kylmää, ei makua uutu tarpeeksi. Samoin, jos tee on enemmän kuin kolme minuuttia lämpöisessä vedessä, voi siitä tulla kitkerää.

Muunnelmat

Myös muilla sitruksilla voi toteuttaa saman reseptin, esim. lime, sitruuna ja juzu toimivat hyvin.
Kuitenkin nyt sitrushedelmät ovat nyt sesongissa joten ne ovat helposti saatavilla, edullisia ja maukkaita.
Voit käyttää myös mausteita jääteessä, itse olen pitänyt tähtianiksesta ja fenkolin siemenistä.
Olen myös joskus laittanut teehen makeutena esimerkiksi sokeria. Juhlajuomana jääteen voi tarjota terästettynäkin.

tee3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?