Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vuoden Luomutuote – Spelttikuitulisä

Kuitu ja sen merkitys hyvinvoinnissa on kiistämättä hyvin tärkeä. Suomalaiset saavat ravinnosta kuitua keskimäärin 20-25 grammaa päivässä, kun suositus aikuiselle olisi 30-25 grammaa päivässä. Petrattavaa siis olisi. Jostain syystä ajatus siitä, että leipä sisältää hurjasti kuitua istuu sitkeässä. Suuri osa teollisesti valmistetuista leivistä on tehty valkaistuista jauhoista, jolloin leivästä kyllä tulee pullavaa ja pehmeää, muttei kovinkaan ravintotiheää saatikka kuiturikasta.

Kuitua saa luonnollisesti myös vihanneksista, hedelmistä ja täysjyväviljoista. Kuitulisällä voi myös auttaa nostamaan päivittäisen kuidunsaannin tavoitetasolle. Olen myös huomannut, että runsaasti kuitua sisältävät ruoat antavat puhtia paljon pidemmäksi aikaa, kuin höttöisemmät annokset.

Luottoaamupalaksi on vakiintunut tuorepuuro, joka sisältää runsaasti kuituja eri muodoissa, esim. kaurahiutaleita, pellavansiemeniä ja chiasiemeniä. Hiljattain tutustuin myös yhteen itselleni uuteen kuidunlähteeseen Sunspeltin yhteistyökuvioiden kautta. Nimittäin spelttikuitulisään.

Vuoden 2016 Luomutuotteeksi valittu spelttikuitulisä sisältää hurjat 30 prosenttia kuitua. Kuitulisä koostuu siis täysin spelttileseestä, marjoilla maustettuihin versioihin on lisätty myös mustikka- tai tyrnimarjajauhetta. Hintaa 160 gramman pussilla on 5-10 euroa, ostopaikasta riippuen, joten hinnakkaasta tuotteesta ei varsinaisesti puhuta.

Spelttikuitulisä

Spelttikuitulisä

Sain Sunspeltiltä testiin kaikkia kolmea versiota spelttikuitulisästä ja keksin niille välittömästi käyttöä. Tuorepuuroon tietysti! Päädyin lopulta tekemään kolme erilaista tuorepuuroa ja kokosin ne yhdeksi kerrospuuroksi.

Spelttilese sitoi hiukan enemmän nestettä verrattuna tavanomaiseen kaurahiutaleeseen, ja on siten myös todella riittoisaa. Liikaa ei myöskään kannata laittaa, jottei vatsa ala protestoimaan. Jotta puurosta tulee sopivasti lusikoitavaa, tarvitaan vain reilu 2rkl spelttikuitulisää ja 2dl nestettä.

Punainen marjaisa spelttituorepuuro

2dl marjoja, tässä käytin punaisia viinimarjoja
2rkl Sunspeltin mustikka-spelttikuitulisää*
1rkl pellasiemenrouhetta

Vihreä vihannes-speltti uorepuuro

1 sellerin varsi
1 vihreä omena
1 dl jäähtynyttä vihreää teetä
2rkl Sunspeltin maustamatonta spelttikuitulisää*
1tl fenkolin siemeniä
2tl chiasiemeniä

keltainen tyrnituorepuuro

1 banaani
1dl jäähtynyttä vihreää teetä
2rkl Sunspeltin tyrni-spelttikuitulisää*
1rkl hunajaa
1rkl tyrnirouhetta

Kaikissa näissä pätee sama valmistus, kaikki blenderiin, sekaisin ja hetken odotus ennen nauttimista. Ja jos kärsivällisyys riittää, voi tehdä kerrostuorepuuron, joka paitsi näyttää hyvältä, maistuu myös hyvältä. Tätä voisi hyvin kokeilla myös smoothien joukossa.

*Tuote saatu Sunspeltiltä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?