Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Löytyykö pihaltasi ruokaa? | Villiyrttipasta

Joka vuosi keväällä ja alkukesästä iskee sama hulluus, kun syötäviä rehuja eli villiyrttejä bongaa joka polun varrelta ja ihan kotipihastakin. Vaimo saakin kitkeä pihan rikkaruohot vasta, kun olen kerännyt arvokkaimmat talteen.

Takapihan nurmikkoa ajaessa huomasin aidan pielessä keltaisena kukkivaa peltokanankaalia. Nappasin kasvista lehtiä ja nuppuja talteen. Kun pihatyöt oli tehty, oli aika valmistaa peltokanankaalista ruokaa ja tällä kertaa syntyi villiyrttipasta. Peltokanankaalin maku on vähän sinappinen ja pippurinen, hiukan kaalin kaltainen. Pehmoisen rakenteensa vuoksi lisäsin peltokanankaalin lehdet ja nuput pastan joukkoon vasta loppuvaiheessa. Tässä pastassa voisi hyvin käyttää muitakin villiyrttejä, kuten nuorta nokkosta tai vuohenputkea.

peltokanankaalipasta1
Peltokanankaalin tunnistaa runsaasta keltaisesta kukinnosta.

Villiyrtin tunnistaminen voi tuntua haasteelliselta, mutta kokemattoman kerääjän kannattaa aloittaa helpoin tunnistettavista kasveista ja rakentaa pikkuhiljaa omaa tietämystä villiyrteistä. Peltokanankaali on yksi helpommin tunnistettavimmista villiyrteistä. Kirjoittelin viime keväänä myös muista helpoista villiyrteistä, kuten voikukasta ja mustaherukanlehdistä. Jos joskus näen villiyrtin, josta en ole aivan varma, käytän tunnistamisessa apuna esimerkiksi Sami Tallbergin Villiyrtti keittokirjaa. Jos epäröit vähänkään jonkun kasvin kohdalla, varmista mahdollisimman usealla eri tavalla kasvin syömäkelpoisuus ennen käyttöä.

peltokanankaalipasta2

Villiyrttipasta

Tarvitset:
2dl peltokanankaalin lehtiä ja nuppuja
1/rsa miniluumutomaatteja ohuelti viipaloituna
200g täysjyväspagettia
0,6dl Terra Creta oliiviöljyä (olen hiukan hurahtanut tähän merkiin hyvän maun ja laadun vuoksi)
1/2 sitruunanmehu
1 valkosipulin kynsi
Halutessa noin ruokalusikallinen timjamin lehtiä ja kourallinen ruohosipulia pieneksi leikkattuna
suolaa, mustapippuria

Valmista näin:
Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen ja keitä 6-8 minuuttia, kunnes se on al dente.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä, lisää joukkoon valkosipulia, mustapippuria suoraan myllystä ja timjamit. Anna hetki lämmetä rauhassa ja lisää joukkoon sitten juuri keitetty pasta. Lisää joukkoon vielä peltokanankaalin lehdet ja nuput, ruohosipuli, sitruunanmehu sekä miniluumutomaatit ja sekoittele hetken aikaa.

Tarjoile pasta sitten haluamallasi tavalla, esimerkiksi ravintohiivan ja paahdettujen pähkinöiden kera. Tämä pasta syntyy alle puolessa tunnissa ja se sopii myös vegaanille. Vinkkinä, kannattaa laittaa pastan keitinveteen hyvin suolaa, sen sijaan, että laittaisi kastikkeeseen runsaasti suolaa. Mielestäni pastan maku on tällöin parempi. Esimerkiksi tässä reseptissä en lisännyt suolaa kastikkeeseen ollenkaan, sillä olin laittanut kunnolla suolaa jo keitinveteen.

Intastani löytyy video jossa valmistan myös peltokanankaalista pastaa.

peltokanankaalipasta4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?