leipä ohje
Vasta paistettu leipä on kuin taidetta…

Tietenkään tämä ei voisi olla resepti ellei leipä olisi itse tehtyä. Itseasiassa, sain inpiraation tähän reseptiin siitä kuinka onnistuneesti pizzani onnistui pizzakivellä. Sitten muistelin että on vielä yksi taikina pallo jäljellä joka on merkki siitä että olisi mahdollisuus kokeilla leivän tekoa siitä. Käytänössä kyse on pitkään kylmä kohotetusta taikinasta johon ajattelin lisäillä valkosipuliöljyä. Toki valkosipulin suurimpia haasteita on se että jos se palaa, niin se syömäkelvottoman kitkerää ja puolestaan pizzataikina/ kauan kohotettu, hiukan hapan taikina tarvitsee korkean lämmön jotta sen ominaisuudet korostuu. Eli ihan perinteisellä tavalla ei voi valkosipulia vain lisätä ennen paistoa vaan ehkä loppua kohden tai paiston jälkeen, katsotaan siis mitä tästä tulee.

Minkäs kanssa tätä valkosipuli leipää olisi hyvä tarjota? itseasiassa, olin vastikään tehnyt tomaattikeittoa, jonka kanssa tätä tarjotin. Tämän yhdistelmän ehdotti eräs käyttäjä tiktokissa, joten päätin että no tehdään niinkuin joku toivoo.

Vallkosipuli leipä ohje
Kun valkosipuli lisätään paiston jälkeen, sen maku on vahvimmillaan. Kun puhutaan historiallisesta valkosipulileivästä, kyseessä on paahdettu vaalea leipä jonka päällä on ollut valkosipulia ja rasvaa muodossa jos toisessakin. Eroaa tämä siitä paljonkin? sen päätät itse 🙂

Valkosipulileipä

2dl kylmää vettä
1ps kuivahiivaa
5-6dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1rkl sokeria
2rkl öljyä

Pinnalle uunin jälkeen
3 valkosipulin kynttä
2-3rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
halutessa paahdettuja seesamin siemeniä

Yhdistä ensin hiiva ja vesi. Anna niiden seistä jotta näette että hiivaa nousee pintaan ja antaa merkkejä toimivuudesta. Sitten lisää joukkoon 2/3 jauhoista, suola ja sokeri. Annan seistä n. 5 min ja aloita sitten vaivaamaan, lisäten jauhoja vähitellen kunnes sinulla on kiinteä sormista irtoava taikina. kaada öljy valmiille taikinalle ja jaa se sitten 4 palloon. Pyöritä pallot sileiksi ja aseta öljyttyihin rasioihin. Nosta taikinat kylmään peitettynä. Anna taikinoiden kohota kylmässä vähintään 3-4 päivää, jolloin taikinassa on runsaasti kuplia. Jauhota työtaso, levitä taikinaa pikkusen ja nosta etu reuna takareunan yli. Eli sen sijaan kun vaivaisit sitä, viikkaile. Kohota sitten kevyt 30 minuuttia ja paista niin kuumassa uunissa kuin vain mahdollista. Minulla paistaaika oli noin 15 min ja uunissa oli lämpöä 230 astetta. Sillä välin kun leipä paistuu voit valmistaa valkosipuli öljyn, kuori ja raastamalla 3 valkosipulin kynttä. Tämän jälkeen sekoita raaste oliiviöljyyn ja jauha sinne mustapippuri. Kun leipä tulee uunista, anna sen jäähtyä ja tämän jälkeen penslaa pintaan valkosipuli öljyä ja ripottele muutama paahtunut seesamin siemen pintaan. Tämän leivän maku pääsi arvoonsa kun nautin sitä tomaatin keiton kera

leivän esillepani
Tässä kokonaisuus miten nautin kyseistä leipää. Toki, osa säästyi myös tomaattikeitolle.
Share:

Vastaa


Looking for Something?