Kuten aiemmassa postauksessa kerroinkin, kuuluu keittiömme uusiin kapistuksiin kammiovakuumikone, joka on kyllä tuttu ammattikeittiöistä. Miksi ylipäänsä päätin hankkia vakuumikoneen? Saan silloin tällöin riistaa, säilön ja kuivatan ruokaa, ja säilyvyyden kannalta vakuumi onkin ihan ehdoton. Esimerkiski vakumoitu pala parmesaanijuustoa säilyy puolikin vuotta todella helposti. Samoin tuore, vakumoitu kalafile nolla-asteisessa kaapissa pysyy laadukkaana reilu viikon, mikäli kala on tuoretta ennen vakumointia. Tämä johtuu siitä, että vakumoidessa pussiin syntyy alipaine ja ruoan säilyvyys on huomattavasti parempi hapettomassa tilassa kuin hapellisessa. Happeahan ne useimmat bakteerit tarvitsee elääkseen.

Mihin muuhun kuin säilömiseen käytän vakuumikonetta? 
Vakuumikoneella voi myös ilman pussia luoda hetkellisen alipaineen ja saada esimerkiksi marinaadin imeytymään nopeammin tuotteen sisään. Tällöin maustettava raaka-aine laitetaan vakuumilaitteen sisälle esimerkiksi lautasella, makuaineiden kera. Oli kyseessä sitten kananrintafilee tai vaikka mummonkurkut, ne valmistuvat näin paljon nopeammin. Ananas ja meloni muuttuvat vakumoidessa taas niin kiinteiksi, että niitä voi leikata kauniin ohuiksi viipaleiksi, puhumattakaan siitä, että niiden sisään on mahdollista samalla imeyttää lisää makua. Jos vakumoisin ananasta vaikkapa garin säilöntäliemessä, niin ananas imaisisi liemen maun ja maistuisi inkiväärille, kun taas liemi maistuisi ananakselle. Ranskanperunoihin voi alipaineella saada astetta rapeamman pinnan, kun kosteus tulee ulos tärkkelyspitoisesta perunasta. Käytännössä vakuumikone on myös hyvä kokeellisessa kokkailussa, kun halutaan kokeilla jotain uutta.

Vie tilaa, on kallis ja pitää ääntä? 
Tämä AEG:n kone tuli koteloituna keittiökaapin sisään. Kun laitan koneen päälle ja suljen kaapin, ei sieltä paljoa pihahdusta enempää kuulu. Tila ja melu eivät ole tässä tapauksessa haaste. Onhan laite toki kallis, mutta kun saat ruokasi säilymään paremmin ja pakkaat muutaman ruhon verran lihaa, niin äkkiä laite maksaa itsensä takaisin. Halvemmat ja pienemmät laitteet eivät saa aikaiseksi samanlaista alipainetta, eikä ruoan säilyvyys ja vakuumilaitteen hyödyt maustamisessa ole yhtä hyviä.

Vain hifisteliöille?
Tässä mennään siihen että jos olet vakumoinut esimerkiksi vaellus eväitä tai vaikka kuivataraa möki olosuhteissa, opit arvostamaan sitä. Harmillista kyllä, vakuumikone on saanut ehkä hiukan hifistely-maineen, vaikka se on helppokäyttöinen, nopeuttaa ruoanlaittoa ja tekee siten myös arkisesta kokkailusta helpompaa. Käytännössä voit siis vakumoida vaikka ylijäänyttä ruokaa, josta tulee seuraavan päivän työeväs kädenkäänteessä. Tai kun menet rannalle tai mökille ja haluat lihoja mukaan grillattavaksi, voit vakumoida lihat marinaadissa. Normaali muovipussi saattaa vuotaa eikä liha ehdi marinoitumaan, mutta vakuumissa marinaadi käytännössä imeytyy lihaan eikä vakuumi mene kovinkaan helposti rikki. Vakuumipussit kestävät yleensä reilua sadan asteen lämpöä eli voit jättää vakumoidun ja marinoidun kaslerin saunasi vesivaraajaan muutamaksi tunniksi, niin sinulla on minimaalisella sotkulla nyhtöpossua.

Tässä alla on puolikuivattuja tomaatteja, joihin halusin tuoreen oregaanon makua ja pidempää säilyvyyttä, joten vakumoin ne. Näitä tuli kolme pussia, jotka laitoin säilöön nolla-asteiseen lokeroon kaapissani. Siellä ne ovat ainakin kaksi viikkoa ilman huolta huomisesta. Kirjoitin aiemminkin vakuumikoneesta, kun tein mehukkaita broilerinsiipiä, lukaise ihmeessä jos aihe kiinnostaa 🙂

2 Comments

  1. pikkis
    16.2.2018 / 07:27

    mistä ton aeg vakuumikoneen saa ostaa

Vastaa


Looking for Something?