hernecurry

Yhteistyössä: NAMS-tomaatit

Curryt ovat olleet keittiössäni arkisen kotikokkailun kulmakiviä jo pitkään. Ne on todella helppo valmistaa ja periaatteessa raaka-aineet voivat olla mitä vain – lihaa, kanaa tai kasvista. Tällä kertaa käytin currykastikkeeseen loput avatusta hernerouheesta sekä NAMS-tomaatteja. Hernerouhe on yllättänyt monipuolisuudellaan ja se sopi curryyn hyvin muiden palkokasvien tapaan. Luonnollista makeutta ja umamia tuovat puolestaan kypsät tomaatit.

Joskin currykastikkeen raaka-aineiden kanssa voi kikkailla, vaatii curry kuitenkin nimensä veroisen mausteseoksen, joka tuo kastikkeeseen sopivasti potkua ja makua. Yhtä oikeaa tapaa tehdä mausteseos ei ole, sillä ne vaihtelevat alueittain ja tekijän mukaan. Eikä minullakaan mausteseos ole aina samanlainen. Hyvin järjestelty maustekaappi auttaa onneksi löytämään nopeasti ne mausteet, mitä yhdistelmään kulloinkin kaipaan.

Tällä kertaa curryssä käytin:
1 tl kurkumaa
1 tl chiliä
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl paprikaa
1/2 tl juustokuminaa
1 tl pippurijauhetta

Mausteinen curry tarvitsee vastapainokseen sopivassa suhteessa neutraalia riisiä sekä jotain raikasta kastiketta. Tällä kertaa raikas kastike on kookosjogurttia, jossa on piparjuurta, valkosipulia ja korianteria. Riisi vaihtelee alueittain, Kiinassa syödään jasminriisiä ja Intiassa basmatiriisiä. Näistä riiseistä jasminriisi on aromaattisempi, kun taas basmatiriisi on hiukan irtonaisempaa. Tämän curryn seurassa käytin kuitenkin puuroutuvaa glutinous-riisiä, sillä sitä sattui löytymään kaapista jo avattu paketti.

Toisena lisäkkeenä tein nuoria kaalinlehtiä omenviinietikassa sekä oliiviöljyssä haudutettuna. Nämä rapeat pienet varret vaativat hiukan pureskelua, mutta on niissä myös oma viehätyksensä kun saa jyrsiä.

Hernecurry

Tarvitset:
150 g hernerouhetta
1 sipuli
3 makeaa NAMS tomaattia kuutioituna*
2rkl makeaa chilikastiketta
2 herkkusientä kuutioina
2 rkl mausteita
2 rkl öljyä
3 dl kasvislientä
suolaa

Valmista näin:
Kiehauta kasvisliemi ja kaada se hernerouheen päälle, jätä turpoamaan.

Kuutioi sipuli ja laita pannulle paistumaan öljyyn. Lisää mausteet ja kuullota vielä tovi.

Lisää pannulle sitten herne, herkkusienet sekä tomaattikuutiot. Keitä kunnes curry paksunee muhennokseksi ja nosta sitten lämmöltä. Tarkista maku ja lisää suolaa, mikäli makua uupuu.

Raikas kastike currylle

Tarvitset:
2 dl jogurttia
1 pieni punasipuli kuutioituna
2 cm pala tuoretta piparjuurta
1/2 pnt korianteria pieneksi silpottuna
suolaa, sokeria

Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset ja nosta kylmään ennen tarjoilua.

Haudutetut kaalinlehdet

Tarvitset:
300 g nuoria kaalinlehtiä
2 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
piparjuurta halutessa
suolaa

Valmista näin:
Kuumenna padassa oliiviöljy ja lisää paistumaan kaalinlehdet. Hetken paistelun jälkeen, lisää omenaviinietikka ja anna sen suurinpiirtein kokonaan haihtua. Lisää suola, pikkuisen vettä sekä piparjuurta ja laita kansi päälle. Laita lämpö pois ja anna kaalien kypsyä padan jälkilämmöllä.

 

*Tuote saatu blogin kautta

Share:

Vastaa


Looking for Something?