Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Speltti-piimärieska | Se ryynisempi rieska

Olin tuossa taannoin Sunspeltin pressitilaisuudessa, jossa sain maistella spelttiherkkuja. Tilaisuus järjestettiin Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa ja kokkailut hoiti chef Arto Rastas. Pääsin tilaisuudessa maistamaan myös Sunspeltin Karin tekemää piimärieskaa, joka oli uskomattoman hyvää. Hiukan hapan, rakenteeltaan ryynimäinen ohut rieska oli jotenkin todella lohdullisen makuista.

Tilaisuudessa oli myös tarjolla puuroa, joka oli valmistettu spelttimannasta. Tässä puurossa oli poikkeuksellisen pehmeä paahteinen maku, todella maukasta, johon varmaan koko pressivierasväki voi yhtyä. Samoin Pannacotta spelttilakulla oli äärimmäisen vahva esitys.

rieska

Pienen haaveilun ja tuumailun jälkeen ryhdyin leipomaan jotakin samantyylistä rieskasta, jota tilaisuudessa oli ollut tarjolla. Kehittelin päästä vastaavanlaisen reseptin, jota Kari oli käyttänyt, teoriassa taikinassa on siis jotain hapanmaitotuotetta, spelttirisottojyviä sekä tietenkin suolaa. Ensimmäisellä kokeilulla rieskojen pinta ei tullut yhtä paahtuneeksi ja myös maku jäi kaipaamaan sitä jotain. Niinpä paahdoin pannulla voita ruskeaksi ja valelin rieskan pinnan sillä, sitten uuniin vielä toviksi ottamaan pintaan väriä ja lopputulos jotain hyvin samankaltaista kuin pressitilaisuudessa.

Mitäs tämä spelttirisottojyvä sitten on? Käytännössä hiottuja spelttijyviä. Syy kuulemani mukaan sille, miksei tuotteen nimi ole yksinkertaisesti vain spelttijyvä on se, ettei kuluttaja osaa välttämättä yhdistää tuotetta speltittoon ja muihin ruokiin, joissa nimenomaan käytetään spelttijyviä. Olen työstänyt ja laittanut spelttijyviä vuosien varrella paljonkin, mutta monille speltti on vielä aika mysteeri. Suosittelen kuitenkin rohkeasti kokeilemaan spelttiä ruoanlaitossa ja leivonnassa, sillä kyseessä on todella monipuolinen ja maukas raaka-aine.

Speltti-piimärieskat

Tarvitset:
3 kananmunaa
3dl SunSpelt splettirisottojyviä*
2-3dl piimää
50g voita
suolaa, vettä

Valmista näin:
Keitä risottojyvät suolatussa vedessä kypsiksi ja kaada neste pois. Yhdistä jäähtyneet risottojyvät, piimä, kananmunat ja suola. Anna seistä vähintään tunti ja paista sitten uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Paahda pannulla voi ruskeaksi ja valele rieskan pintaan voita. Jatka sitten rieskan uunissa paahtamista kunnes pinnassa on kaunis väri.

Valmistuksesta, ilman voilla viimeistelyä löytyy instavideo, tervetuloa katsomaan.

Spelttirieska on aika täyttävää ja se pitää hyvin nälkää loitolla, johtuen spelttijyvien korkeasta kuitupitoisuudesta (reilu 10 % painosta on kuitua).

*Tuote saatu Sunspeltiltä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?