Sitruuna on yksi keittiön vakioraaka-aineista. Tavanomaisuudestaan huolimatta, sillä on monta käyttötarkoitusta ja -mahdollisuutta. Sitruunasta voidaan puristaa mehu, raastaa kuori tai käyttää se aivan kokonaan, esimerkiksi säilöttynä. Säilötyistä sitruunoista on kaikki sitruunan osat käytettävissä, eikä mitään mene hukkaan.

Tein alunperin ihan kokeilumielessä säilöttyjä sitruunoita jotain etnistä ruokaa varten, mutta sitten tykästyin makuun niin valtavasti, että olen tehnyt niitä muihinkin ruokiin. Hyvä puoli on myös se, että säilömisessä syntyy sitruunaista suolalientä, jota voi käyttää yhtälailla ruoanvalmistuksessa.

Säilötyt sitruunat tulevat Pohjois-Afrikasta, jossa säilöttyjä sitruunoita on perinteisesti käytetty lihan ja kalan maustamisesta. Suosin säilöttyä sitruunaa erityisesti kastikkeisiin mutta myös leivonnassa. Voit säilöä samalla tavalla toki myös limettejä tai appelsiineja, mutta olen huomannut, että appelsiinit tai muut ei-niin-hapokkaat hedelmät menevät ihan mössöksi yli kuukauden säilömisessä.

Reseptejä säilötylle sitruunalle on useampi, joissakin ohjeissa käytetään sokeria ja toisissa ohjeissa on mukana myös oliiviöljyä.

Sitruunalla on myös lukuisia terveyshyötyjä, sitruuna sisältää paljon vitamiineja, antioksidantteja ja on lisäksi diureetti eli puhdistaa kehoa. Arjuvedassa suositellaan sitruunan käyttöä erityisesti astmaatikoille sen puhdistavien ominaisuuksien vuoksi. Terveyspiireissä on noussut myös trendikkäksi aamuisin juotu sitruunavesi, jonka on tarkoitus puhdistaa ja tasapainottaa koko kehon toimintaa.

preserved-lemon1

Säilötyt sitruunat (preserved lemons)

Tarvitset:
3 luomu sitruunaa
suolaa
puhdas lasipurkki

Valmista näin:
Leikkaa kokonaiset sitruunat lohkoiksi. Asettele vuorotellen sitruunalohkoja ja suolaa lasipurkkiin, kunnes kaikki sitruunalohkot ovat purkissa. Sulje purkki ja jätä huoneen lämpöön, pimeään paikkaan. Kääntele purkkia silloin tällöin ja muutamassa viikossa sitruunat ovat muuttuneet pehmeiksi ja niitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa. Nämä säilötyt sitruunat ovat aika suolaisia, joten niitä käytettäessä ei ruokaa tarvitsen muuten lisätä suolaa. Ylimääräistä suolaa voi myös poistaa huuhtelemalla.

Yleensä avaamisen jälkeen säilöttyjä sitruunoita kannattaa säilyttää kylmässä koska se lisää niiden elinikää. Kannattaa myös kiinnittää huomiota että sitruunat ovat suurinpiirtein upoksissa niistä irronneessa nesteessä.

Toinen hyvin käyttökelpoinen resepti on se, että sitruunaviipaleet suolataan hyvin ja annetaan olla yhden päivän huoneenlämmössä, Seuraavana päivänä sitruunat siivilöidään ja upotetaan oliiviöljyyn, jossa ne saavat muhia kuukauden. Näin säilötty sitruuna on sellaisenaan naposteltavissa ja siinä käytetty öljy on myös hyvin käytettävissä.

Jos pidät sitruunasta niin saatat tykätä possetista tai baklavasta, joten lukaise pois.

säilötyt sitruunat

Vastaa


Looking for Something?