Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

pizza taikina ja cheddar?

pizzataikina resepti
Monesti tulee miettineeksi perusteita, miksi jokin tehdään jollakin tietyllä tavalla. Pizzan kohdalla on huomattavasti hiljaista tietoa jonka pohjalta useimmille ei koskaan avaudu kuinka tehdään esim napolaishenkinen pizza. Itseasiassa sen kohdalla tarvitaan oikeiden jauhojen lisäks, sopiva tekniikka ja sopiva paisto ympäristö joka ei kuitenkaan ihan kotioloissa taivu kovin helposti. Toki pihalla grillissä on mitä todennäköisemmiten paremmat mahdollisuudet saada loistava lopputulos kuin kotiuunissa, mutta sitäkään ei ihan kaikki tule ajatelleenksi. Pizza juusto on myös omanlaisensa tabu, jossa siis kyse on siitä että mozzarellaakin on montaa sorttia. Itseasiassa matalan kosteus prosentin omaavaa mozzarellaa on aika haastava löytää suomesta ja sitä nimenomaan olisi hyvä käyttää pizzassa. Kun taas se pallo joka ui liemessä on aivan liian kosteaa pizzaa varten. Miten cheddar liittyy tähän kaikkeen? Olen havainnut muutamassa kokeilussani että juuri tämä semi kiinteä cheddar omaa tarpeeksi matalan kosteus prosentin jonka johdosta se toimii pizzassa oikein hyvin.
parsa pepperi pizza
Pizza taikina semola jauhoista
0,5l vettä
11-13dl jauhoja
1rkl suolaa
1rkl kuivaa hiivaa
öljyä
yhdistä ensin kolmannes jauhoista, vesi ja hiiva. Vispaa kunnolla sekaisin ja anna seistä noin puolituntia.
(tässä vaiheessa hiivalle annetaan parhaat olosuhteet)
Lisää loput jauhot, suola ja sekoita todella nopeasti sekaisin ja peitä. Anna seistä toiset puolituntia.
(autolyysi, jolloin taikinasta tulee pikkuisen venyvämpää kun neste imeytyy)
Tämän jälkeen voit vaivata koneella jos haluat pienempiä kuplia taikinaan tai jos kaipaat isompia, niin täyttelet taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä ja kohota jälleen, kunnes taikina on noin 1,5 kertainen, tähän menee ehkä 30-40 min. Jaa taikina sitten esimerkiksi kuuteen palloon, Pyöritä palloihin kiinteä pinta ja voit samalla myös hiukan käännellä jos haluat niitä kuplia, öljyä kunnolla pallot ja laita sitten öljyttyyn rasiaan ja sulje kansi.
(isot kuplat vaativat myös että sinulla on käytössä tarpeeksi kuuma paisto menetelmä)
Nosta kylmään ja käytä kun parhaaksi näet. Osa meni minulla samana iltana jolloin jätin taikinan huoneen huoneen lämpöön ja ne mitä söin pitkin viikkoa pidin jääkaapissa.
Teen tyypillisesti peltipizzaa kotiuunissa, josta johtuen valmistan koko taikinan yleiskoneessa ja näin ei synny juuri sotkuakaan.
pizza taikina resepti
Pizzapohjaan valikoitui divellan semolina. Okei tämä ei ole optimaalisin pizzaan mutta ehkä leipään pikemminkin, kaikesta tästä huolimatta, lopputulos oli oikein onnistunut. Olettaisin että useimmat ajattelee että pizzaan pitäisi käyttää nimenomaan semoliinaa ja juuri durum vehnälajikkeesta olevaa jauhoa. Itseasiassa, tähän käy useimmat eri vehnäjauhot mutta kysehän on siitä mitä halutaan saada aikaseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?